Передплата 2024 ВЗ

Суд Амстердама 16 липня оголосить рішення щодо «скіфського золота»

Апеляційний суд Амстердама 16 липня оголосить рішення щодо експонатів виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі», відомих як «скіфське золото», які перед анексією Росією Криму виставлялися в Нідерландах.

«Рішення Апеляційного суду Амстердаму стосовно повернення „скіфського золота“ в Україну буде оголошене 16 липня 2019 року. Тож чекаємо на рішення», — йдеться в повідомленні Міністерства юстиції України.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив, що колекція «скіфського золота» з кримських музеїв має бути повернута Україні, а не в окупований Росією Крим.

Предметом спору є колекція із 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і Бахчисарайським історико-культурним заповідником, які були привезені для експонування в музеї Алларда Пірсона 6 лютого 2014 року в рамках виставки «Крим — золотий острів у Чорному морі».

Після окупації Криму Росією нідерландська сторона відмовилася повертати експонати кримським музеям, мотивуючи відмову тим, що приймала їх від України.

Міністерство культури РФ наполягає на передачі колекції «скіфського золота» у власність Росії.

Схожі новини