Передплата 2024 ВЗ

Більшість українців вважають Росію агресором і готові голосувати за вступ до ЄС та НАТО

Такі дані соціологічного дослідження, проведеного у період 29 травня - 3 червня 2019 року, оприлюднила група "Рейтинг".

Згідно з опитуванням 65% респондентів вважають Росію агресором щодо України, 27% дотримуються протилежної думки, 9% - не змогли відповісти на це запитання.

На Заході Росію вважають агресором 86% опитаних, на Сході — 36%, у Центрі — 72%, на Півдні — 47%. Серед виборців «Європейської солідарності» 93% називають Росію агресором, «Громадянської позиції» — 91%, «Голосу» — 85%, партії «Сила і честь» — 83%, «Батьківщини» — 79% і «Слуги народу» — 62%. Натомість 86% виборців партії «Опозиційна платформа — за життя» не вважають Росію країною-агресором.

При цьому 38% респондентів виступають за припинення військових дій на Донбасі та замороження конфлікту, 22% - за надання цим територіям самостійного або ж федеративного статусу у складі України. Лише 5% - за повне відділення окупованих земель. З іншого боку 18% підтримують продовження військових дій до повного відновлення української влади на всьому Донбасі.

Крім цього, на ймовірному референдумі за вступ до ЄС на сьогодні готові проголосувати 62% українців, за вступ до НАТО — 53%.

Згідно з опитуванням, якби референдум відбувався сьогодні, то за вступ України до ЄС готові проголосувати 62% респондентів, 22% - проти, 4% - не голосували б, а 12% - важко відповісти на це питання.

Якби ж сьогодні відбувався референдум за вступ до НАТО, то за входження України до Альянсу проголосувало б 53% опитаних, 31% - проти, 14% - не будуть голосувати і 2% - не змогли визначитися.

При цьому, згідно з опитуванням, підтримка європейської та євроатлантичної інтеграції відчутно переважає в центральних та західних регіонах, серед виборців «Європейської солідарності», партії «Голос» та «Громадянської позиції».

Так, на Заході вступ до ЄС готові підтримати 82% респондентів, на Сході — 36%, в Центрі — 66%, на Півдні — 49%. Вступ України до НАТО на Заході підтримує 76%, на Сході — 27%, у Центрі — 57%, на Півдні — 36%.

При виборі кількох векторів економічної інтеграції 57% опитаних заявили, що виступають за вступ до ЄС, 24% - за рівновіддаленість від Росії та Заходу, 10% - за вступ до Митного союзу.

Група «Рейтинг» провела соціологічне дослідження у період 29 травня — 3 червня 2019 року. Опитано населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність — 2000 респондентів.

Опитування було проведене методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Схожі новини