Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні християни святкують Вознесіння Господнє: що не можна робити і прикмети свята

Вознесіння Господнє належить до 12 найголовніших релігійних свят.

Цей день присвячений відходу Ісуса Христа до небесного храму Господа. Згідно з Євангелієм, на 40 день після Воскресіння Ісус разом з апостолами піднявся на Єлевонську гору в Єрусалимі. Там він дав своїм учням останні настанови, і вознісся на небо. Вважається, що цього дня Спаситель завершив свій земний шлях та потрапив до Раю.

На Вознесіння з церкви виносять плащаницю, тому привітання «Христос Воскрес!», яким віталися священники і віруючі люди, з цього дня не вживається.

Як і кожне релігійне свято, Вознесіння Господнє також має народні прикмети.

Скажімо, сонячна і суха погода на Вознесіння означала, що хлібороби могли сміливо сіяти теплолюбні злаки.

Якщо після Вознесіння настають спекотні дні, то у водоймах вже можна купатися.

Прикмети традиційно пов'язані з погодою і здоров'ям. Наприклад ранкова роса в цей день вважається цілющою. Якщо пройтися босоніж, можна позбутися різних хвороб.

Холод і дощ на Вознесіння, кажуть старі люди, поганий знак — це віщує неврожай і хвороби худоби.

Чого не можна роботи у цей великий день?

За церковним завітом на Вознесіння не варто займатися важкою фізичною працею. Крім того, не можна виносити з хати сміття і плювати на землю — це пов'язано з тим, що в період між Воскресінням і Вознесінням Ісус ходив серед людей в образі жебрака.
Також не можна відмовляти будь-кому у свято. Потрібно подати милостиню тим, хто просить, або допомогти, якщо хтось потребує.

Схожі новини