Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лавров назвав умови початку переговорів Путіна і Зеленського

  • 06.06.2019, 08:35
  • 517

За словами міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова, до проведення переговорів Президента України Володимира Зеленського і президента Росії Володимира Путіна Київ повинен виконати досягнуті в Нормандському форматі домовленості.

Про це Сергій Лавров заявив в інтерв’ю російському інформагентству РБК, передає телеканал «Прямий».

«Ми поки навіть не знаємо, яка політика буде у нового керівництва України на напрямку Мінських домовленостей і в цілому на російському напрямку. Звідти лунають досить розмиті сигнали. Наприклад, що треба проводити референдум про те, чи відновлювати переговори з Росією», — сказав Лавров.

Російський міністр зазначив, що «навіть не зрозумів, про які переговори йдеться», тому що переговори щодо Донбасу в рамках контактної групи і «нормандського формату» в Москві не вважають переговорами з Росією.

При цьому Зеленський підтвердив переговори в Нормандському форматі.

«Ніби як це вже відзначено, але незрозуміло, з яких позицій і на чому буде базуватися продовження роботи Нормандської четвірки (Росія, Україна, Франція та Німеччина). Якщо з чистого аркуша, то це не вийде», — прокоментував Лавров інформацію про проведенні в Україні референдуму про необхідність переговорів з Росією.

Щоб почати планувати нову зустріч в Нормандському форматі, за словами Лаврова, слід виконати попередні домовленості.

«В Нормандському форматі на рівні чотирьох лідерів за останні чотири роки були досягнуті конкретні домовленості про розведення сил і засобів в трьох конкретних пілотних районах на лінії зіткнення і про оформлення процедури вступу в силу закону про особливий статус Донбасу в ув’язці з проведенням на цих територіях виборів. І те, і інше було предметом конкретних домовленостей лідерів. Вони доручили оформити ці домовленості на папері. До сих пір цього не зроблено. Тому перед тим, як збиратися в Нормандському форматі в черговий раз, треба як мінімум з повагою поставитися до цього форуму і оформити в юридичному сенсі те, про що домовлялися раніше», — заявив глава МЗС РФ.

На уточнююче запитання, чи можна уявити будь-яку дорожню карту того, що варто зробити Україні, щоб Москва погодилася на прямі переговори, російський міністр відповів, що є домовленості Нормандського формату і вони є «непорушною умовою руху вперед».

«Так давайте їх оформимо, а потім вже будуть готуватися нові Нормандські саміти» — сказав Лавров.

У прес-службі Президента України журналістам «РБК» відмовилися коментувати слова Лаврова про переговори.

Нагадаємо, раніше у РНБО повідомили, що засідання країн у Нормандському форматі (Україна-Німеччина-Франція-Росія) щодо вирішення ситуації на Донбасі відбудеться усередині липня 2019.

Схожі новини