Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коломойський і Боголюбов можуть надовго загриміти в американську в'язницю - інвестиційний банкір

Позов проти колишніх власників “ПриватБанку” у суді штату Делавер має юридичні перспективи.

Про це в ефірі «Прямого» у ток-шоу «Ехо України» заявив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

«Безумовно, перспектива у цієї справи є, — каже експерт. — Тому що насправді американці дуже трепетно ставляться до подібного роду злочинів, коли використовують їх юрисдикції для того, щоб виводити або відмивати гроші. Тим більше, що ці гроші були виведені з США і фактично там сформували, прямо скажемо, незрозумілу злочинну організацію. Тому дивно, що ніхто особливо не ховався. Але я думаю, що перспективи у цієї справи є. Є навіть перспектива того, що вона перейде в кримінальне переслідування. І це призведе до того, що деякі українські олігархи не будуть залишати Україну. Тому що Україна поки що своїх громадян не видає. Тому перспективи у цієї справи є. Але треба розуміти, що це довгий процес, як і будь-який судовий процес в Англії або в Америці».

На запитання, чим це може загрожувати ось цим фігурантам — Боголюбову і Коломойському, — експерт відповів, що, по-перше, їхні американські активи, швидше за все, найближчим часом, якщо вони ще не заморожені, будуть заморожені.

«Також це може загрожувати тим, що вони можуть загриміти в американську в'язницю, причому на дуже довгий термін, — веде далі Сергій Фурса. — Ми бачимо епопею з Фірташем, який в Австрії поки що під домашнім арештом, більш-менш вільний, але все одно перебуває під дамокловим мечем американського правосуддя. І ми бачимо, що з українськими олігархами це набагато більш ефективний спосіб боротьби, ніж українське правосуддя. У Боголюбова і Коломойського може виникнути така ж історія, особливо якщо вони будуть продовжувати наполягати на тому — по крайній мірі, один з цих товаришів — на тому, щоб Україна погано поводилася стосовно Заходу».

Схожі новини