Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вбивство 5-річного хлопчика п’яними поліцейськими: голова Нацполіції Князєв розповів хронологію подій в Переяславі

  • 05.06.2019, 19:11
  • 966

Слідчі ДБР шляхом допиту свідків встановили факт сп'яніння поліцейських Переяслав-Хмельницького відділу поліції Володимира Петровця та Івана Приходька, які були затримані за підозрою у причетності до загибелі 5-річного Кирила Тлявова.

Про це заявив директор ДБР Роман Труба на засіданні Комітету В Р з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, повідомляє Укрінформ.

«Особи, які перебували у колі їхнього спілкування, підтвердили цей факт (сп'яніння — ред.), а також ті працівники поліції, які першими прибули на місце події і з ними спілкувалися. На цей час лише так. Інших способів встановити стан сп'яніння кримінально-процесуальним шляхом немає», — пояснив директор ДБР.

Труба розповів, що обидва поліцейські відмовилися пройти експертизу на алкогольне сп'яніння, а також змиви рук. «Дійсно, підозрювані, а на той час затримані відмовилися від надання експериментальних зразків, тому факт сп'яніння встановлюється лише шляхом проведення допитів», — сказав він.

За його словами, слідчі бюро провели експеримент з відтворення місця події з двома іншими особами, які були поряд з підозрюваними поліцейськими під час їхньої стрілянини. Наразі вони мають процесуальний статус свідків.

«Були іще двоє осіб. Вони допитані, з ними проведено експеримент з відтворення місця події. Після цього буде призначена значна кількість експертиз і лише після комплексних слідчих дій буде надана кваліфікована оцінка їхнім діям». — резюмував він.

У свою чергу голова Національної поліції Сергій Князєв розповів у хронологічному порядку про дії правоохоронців у перші години після інциденту. За його словами, о 16:55 на лінію 102 з районної лікарні надійшло повідомлення про доправлену до них дитину. Лікар розповів слідчо-оперативній групі, що батьки привезли дитину, яка на їхніх очах упала і зазнала травм. «Згодом слідчо-оперативна група спільно з місцевим прокурором оглянули місце падіння (дитини — ред.), отримання травми», — сказав Князєв.

Тим часом, за його словами, місцеві лікарі викликали нейрохірурга з Києва. О 22:30 був зроблений рентген-знімок, і о 23:15 рентгенолог повідомив, що в голові хлопчика є інородне тіло.

Коли стало зрозуміло, що це не нещасний випадок, а злочин, і підтвердилося, що в голові дитини є отвір від кулі, було піднято по тривозі особовий склад. «На місце падіння (дитини — ред.) виїхав особовий склад для додаткових слідчих оперативних дій, зібрали покази свідків… і почали розширений огляд прилеглої території. Це вже була нічна пора. Але, незважаючи на це, на відстані 40 метрів від місця падіння дитини були виявлені пляшки, одна з яких з розбитою шийкою. Після чого почали додатковий огляд уже цієї території — місця виявлення цих пляшок, — і вийшли до домоволодіння, де були офіцери поліції, в нічний час», — зазначив Князєв, зауваживши, що будинок належить колишній дружині одного з них.

Він додав, що під час огляду також було виявлено дві гільзи.

«Близько 4:00 (повідомлення про злочин — ред.) було внесено до ЄРДР, кваліфікація ст. 121, ч. 1 — вчинення тяжких тілесних ушкоджень, слідчим поліції. Було прийнято рішення разом із місцевим прокурором провести невідкладний обшук у тому приміщенні, на порозі якого були знайдені гільзи», — додав Князєв.

Він уточнив, що згодом поліцейських, які були не на службі, доправили до відділу поліції.

Голова Нацполіції уточнив, що близько 6:00 про цей випадок було повідомлено теруправлінню ДБР і прокуратурою, і поліцією.

Вранці, за його словами, на місце пригоди прибув представник ДБР, і згодом цю справу було передано в ДБР.

Відповідаючи на запитання, Князєв зауважив, що спілкувався із рідними загиблого хлопчика і в них, за його словами, питань до поліцейських, які проводили розслідування, не було.

Нагадаємо, п'ятирічний Кирило Тлявов із Переяслава-Хмельницького помер 3 червня у київській лікарні після вогнепального поранення у голову, якого зазнав 31 травня.

Спочатку поліція поінформувала, що 31 травня під час прогулянки 5-річний хлопчик послизнувся та впав на асфальтобетонне покриття і вдарився головою об камінь.

Проте під час оперативного медичного втручання у хлопчика було виявлено проникаюче вогнепальне поранення голови.

У поліції зазначали, що вдалося встановити обставини події, виявити речові докази, які можуть свідчити про те, що дитина дістала травму голови внаслідок випадкового пострілу.

Були затримані двоє працівників Переяслав-Хмельницького відділу поліції — Володимир Петровець та Іван Приходько, які під час інциденту перебували не на службі у стані алкогольного сп"яніння.

Після смерті хлопчика прокуратура Київської області перекваліфікувала справу. Затриманим повідомили про підозру у порушенні п. 2, 12 ч.2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство малолітньої дитини), а також ч.2, 4 ст. 296 ККУ (хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням зброї).

Голосіївський райсуд столиці 4 червня обрав їм запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Схожі новини