Передплата 2024 ВЗ

Львівські підприємці звернулися до суду щодо законності ухвали ЛМР про заборону продавати алкоголь у МАФах

«Ми не за право продавати спиртне. Ми за правила – одні для всіх!», - кажуть вони

Міська рада вкотре оголосила війну МАФАм, у яких продають алкоголь неповнолітнім. На сесії міської ради депутати прийняли ухвалу «Про неприпустимість здійснення торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом у тимчасових спорудах». Наслідком ухвали став пікет підприємців під стінами Ратуші.

Відреагували на ситуацію навіть священнослужителі: священник УГКЦ Юстин Бойко на своїй сторін­ці у фейсбуці записав відеозвернення, де назвав учасників акції «немудрими», а продаж алкоголю порівняв з «торгівлею на крові»… Але чи насправді міські об­ранці борються з незаконним продажем алкоголю? А може, лобіюють інтереси великого бізнесу, тобто супермаркетів?

Не так давно у Західну Україну зайшла відома мережа супермаркетів з голо­вним офісом у Дніпрі. Львівські підприєм­ці упевнені: міська влада лобіює інтере­си цієї, зокрема, компанії, тому й нищить малий бізнес. Вигадує причини, щоб кі­оск закрити (на кшталт «червоних ліній», які раптом з’являються на цій території). Створює кабальні умови для бізнесу — аби «мафівці» самі закрились. Підприємці не приховують: через заборону продажу ал­коголю у нічний час прибутки зменшили­ся на 40%. Податки, комунальні послуги, оренда землі, зарплата продавцям — на це йдуть чималі кошти.

«Ми боремося за справедливість! — каже підприємець пані Наталя (у жін­ки кілька кіосків, торгує 17 років). — Чому у МАФах, які мають 130−160 квадратних метрів, заборонено торгувати спиртними напоями, а у магазинчику у будинку на 30 „квадратів“ дозволено? У моїх кіосках сто­ять відеокамери. А продавцям я сказала: „Будете продавати дітям алкоголь, звіль­ню з роботи“. Зрештою, є компетентні ор­гани, які мають це контролювати».

Підприємці кажуть, неправильно від­дати усю монополію в алкогольному біз­несі супермаркетам. (Часто ці супермаркети — фактично тимчасові споруди, складені на кшталт конструктора Lego). Є великий ризик, що у місті збільшиться кількість «точок», де торгуватимуть суро­гатом. Відтак почнуться масові отруєн­ня алкоголем. Згідно із законом, вартість 0,5 літра горілки має коштувати не менш ніж 90 грн (такою є мінімальна роздріб­на ціна). На деяких ринках, «у бабульок», «чекушку» можна купити навіть за 20 грн, тобто пів літра коштує 40 грн. Я зайшла в одну з популярних алкомереж і попроси­ла дати мені «горілку для майстрів», не­дорогу. За 0,5 літра заплатила тільки 30 грн. Куди дивляться компетентні органи? І це не МАФ…

Після пікетів у міській раді дію «алко­гольної» ухвали призупинили, і на вітри­нах знову з’явилися міцні напої. Підпри­ємець і громадський активіст Роман Жук каже: «Ми не обстоюємо право прода­вати алкоголь. Ми за правила — одні для всіх! На сесії міської ради депутати озву­чили таке рішення: пані Кулинич (дирек­тор департаменту економічного розви­тку ЛМР. — Авт.) має сформулювати нову ухвалу та відтермінувати дію попере­дньої ухвали до кінця року — поки у під­приємців діють ліцензії».

Нагадаємо, 2010 року львівська мерія вже запроваджувала заборону на про­даж алкоголю після 22.00 і до 7-ї ранку. Але наприкінці 2015 року Антимонополь­ний комітет України звернувся до ЛМР із поданням про скасування ухвали — як та­кої, що «прийнята поза межами відповід­них повноважень». 2016 року Господар­ський суд Львівської області скасував рішення ЛМР, оскільки, мовляв, її ухвала обмежує права певного кола підприєм­ців і порушує закон про економічну кон­куренцію.

…Нещодавно в одному супермарке­ті мою увагу привернула дівчинка ро­ків дев’яти, яка крутила у руках пляш­ку так званого дитячого шампанського і просила, аби мама купила їй таке… Як на мене, велика проблема в тому, що в Україні немає культури споживання ал­коголю. Наприклад, у Данії дитячий день народження — це стіл зі смаколика­ми і море розваг для дітей. Дорослі, як і діти, п’ють газовану воду. У нас же до­рослі на очах у дітей вживають міцні на­пої, і ще й малих «присаджують» на «ди­тяче шампанське». А далі: є попит, ось і пропозиція…

Схожі новини