Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нацрада з питань телебачення звернулася до Google щодо використання YouTube у гібридній війні Росії проти України

  • 05.06.2019, 15:40
  • 520

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася з листом до корпорації через спробу заблокувати трансляції матеріалів супутникового кримськотатарського телеканалу ATR T на YouTube.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася з листом до корпорації Google через спробу заблокувати трансляції матеріалів супутникового кримськотатарського телеканалу ATR T на YouTube.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби регулятора.

«Вимогу видалити з офіційного YouTube-каналу мовника деякі його передачі телеканал отримав від самої платформи YouTube внаслідок скарги. Підставою звернення YouTube стала вимога Федеральної служби з нагляду у сфері масових комунікацій і зв’язку (Роскомнагляду) Російської Федерації, яка стверджує, що розміщені матеріали порушують російське законодавство про інформацію, інформаційні технології та про захист інформації», — сказано у повідомленні.

Нацрада у своєму листі до корпорації Google акцентує увагу, що мовлення українських медіа перебуває під юрисдикцією української держави, і єдиним регуляторним органом, що має право звертатися до третіх сторін стосовно розміщеного ними контенту, є український регулятор.

Нацрада запевнив американську компанію, що контент телеканалу відповідає вимогам українського та європейського законодавства, правових підстав для блокування контенту телеканалу немає, а цей прецедент вважає небезпечним для свободи слова як в Україні, так і у світі.

Нацрада нагадала про попередні спроби Роскомнагляду впливати на контент українських телеканалів, розміщений на YouTube, зокрема вимоги видалити програму Національної суспільної телерадіокомпанії України «Знай наших» про спогади українського добровольця, який воював на сході країни, і сюжет про політв'язня — фігуранта так званої ялтинської справи Хізб ут-Тахрір Емір-Усеіна Куку та його дружину Мерьєм Куку.

«Національна рада переконана, що такими діями Російська Федерація використовує корпорацію Google і її дочірню компанію YouTube у своїх інтересах у процесі ведення гібридної війни проти України, а Роскомнагляд намагається регулювати діяльність українських медіа, які є ліцензіатами Національної ради. Таке невмотивоване втручання російського регулятора в діяльність незалежних медіа, які провадять свою діяльність в Україні, є неприпустимим», — заявили у Нацраді.

Раніше повідомлялось, що в анексованому Криму 10 провайдерів повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі.

Схожі новини