Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні подорожчають сигарети: скільки коштуватиме пачка з 1 липня

  • 05.06.2019, 13:10
  • 4 466

В Україні з 1 липня підвищать на 9% акцизи на сигарети. Після цього виростуть і роздрібні ціни на тютюнові вироби. В середньому пачка може подорожчати на 2,2 грн.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Правда, варто враховувати, що поки продавці не вичерпають запаси вже куплених сигарет, ціни мінятися не будуть. Між введенням нових акцизів і подорожчанням тютюнових виробів на прилавках може пройти декілька тижнів.

В Україні сигарети дорожчають насамперед через підвищення акцизу. У більшості країн ЄС пачка коштує приблизно 5 євро. Українці ж досі можуть купувати сигарети за 1,2−1,5 євро. Верховна Рада взяла на себе зобов'язання з часом (до 2024-го) вирівняти ціни.

У результаті щорічно акциз підвищують на 20%. А в цьому році його додатково піднімуть ще й на рівень торішньої інфляції (9%). Щоб зрозуміти, як це позначиться на ціні, потрібно передусім розібратися, скільки курці віддають на акциз.

Для прикладу, в кінці минулого року за кожні 1000 сигарет постачальники повинні були віддати 577,98 грн акцизу. Це приблизно 11,5 грн за кожну пачку. Далеко не всі виробники дотримуються цієї норми, проте в середньому частка акцизу повинна становити приблизно 60% від загальної вартості пачки. Крім того, в Мінфіні навіть планують ринок зобов'язати чітко дотримуватись зазначених пропорцій.

Отже, торік, з огляду на зазначену залежність, мінімальна ціна на пачку сигарет повинна була становити 19,1 грн. У січні акциз підвищили до 693,5 грн (13,8 грн із пачки), а з 1 липня збільшать до 756 грн, або до 15,12 грн за пачку.

Таким чином, мінімальна ціна зараз має бути до 23 грн, а з 1 липня — 25,2 грн. Правда, варто враховувати, що поки чіткої вимоги до частки акцизу в загальній вартості немає. Тому в Україні можна знайти сигарети і дешевше 20 грн. Наприклад, найдешевшу пачку «Києва» з фільтром можна купити за 19,9 грн.

В середньому ж, з огляду на зростання акцизу, українці будуть з 1 липня платити на 2,2 грн більше. А якщо порівнювати з минулим роком, то різниця буде вже приблизно 6,1 грн! Згодом акциз має становити 90 євро за пачку. А це означає, що в 2024-му курці за кожну пачку повинні будуть заплатити десь 91 грн. Правда, також варто враховувати, що через п'ять років курс євро збільшиться, тому і ціна вже буде щонайменше 100 грн.

«Не дивлячись на підвищення акцизів, зростання цін на тютюнові вироби сповільнилося (до 24% за рік). Зокрема, це може пояснюватися індексацією специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби (на 20%)», — йдеться в інфляційному звіті НБУ.

Скільки коштують сигарети в різних країнах Європи:

Варшава — 3,7 євро

Берлін — 6,4 євро

Осло — 11,9 євро

Париж — 8 євро

Київ — 1,5 євро

Москва — 2,3 євро

Мінськ — 1,3 євро

Прага — 3,8 євро

Лондон — 12,3 євро

Тільки в Мінську можна знайти сигарети дешевші за українські. Водночас, наприклад, у Норвегії пачка коштує приблизно в 10 разів дорожче, а в Польщі — в 2,5 раза. Для європейців такі ціни дозволяють не тільки поповнювати свої бюджети, а й скорочувати кількість курців. У Всесвітній організації охорони здоров'я вже давно прийшли до висновку: найкращий спосіб знижувати число залежних — підвищувати ціни. До того ж це не тільки уберігає населення від шкідливої звички, але й дозволяє економити державі. Куріння призводить до передчасних смертей і важких захворювань, а, значить, до втрати робочої сили і зростання витрат на медицину.

Схожі новини