Передплата 2024 ВЗ

СБУ відмовилась показати декларацію тимчасового керівника служби Баканова

Служба безпеки України офіційно відмовилась ознайомити журналістів з декларацією про доходи тимчасового виконувача обов’язків глави відомства Івана Баканова.

Таку відповідь отримали журналісти програми «Схеми», повідомляє «Радіо Свобода».

Свою відмову в Управлінні взаємодії зі ЗМІ та громадськістю СБУ пояснили статтею 52−1 Закону «Про запобігання корупції», якою передбачений «окремий порядок контролю осіб, які обіймають посаду в органах, що здійснюють оперативно-розшукову та контррозвідувальну діяльність».

«Жодних винятків в частині відкритого опублікування декларацій для таких посадовців (навіть тих, хто призначається на посади в СБУ Указами Президента України) законом не визначено», — йдеться у відповіді.

У СБУ зазначили, що ця норма закону має «унеможливити розкриття» даних щодо належності таких осіб до органів, а також запобігти розкриттю даних членів їх сімей тощо.

Представники спецслужби додали, що декларації таких осіб подаються до внутрішньої автоматизованої системи СБУ, де їх можуть перевірити співробітники Національного агентства з питань запобігання корупції, які мають доступ.

При цьому в СБУ не уточнили, чи подавав Баканов декларацію до внутрішньої системи.

Схожі новини