Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Релігієзнавець пояснив, чому «токсичний» Філарет не може очолити ПЦУ

  • 04.06.2019, 20:11
  • 603

Заяви патріарха Філарета про права на керівництво помісною православною церквою України не мають підтримки в церкві та суспільстві, а для світового Православ'я він є «токсичною» фігурою.

Такі заяви в інтерв'ю «Фактам» зробив провідний науковий співробітник Інституту філософії Національної академії наук України, доктор філософських наук, професор, відомий релігієзнавець і публіцист Олександр Саган, повідомляє УНІАН.

Експерт прокоментував конфлікт між Філаретом та предстоятелем ПЦУ Епіфанієм.

«Давайте визначимося, що відбувається. Колишній патріарх Філарет заявляє про якісь права на одноосібне керівництво помісною православною церквою. Ці заяви не мають підтримки ані в церкві, ані в суспільстві. Тому говорити про революційні події не доводиться. Поки це лише його думка», — зазначив він.

При цьому релігієзнавець вважає, що Філарет не зможе знову здобути владу, тому що це суперечить церковним канонам. Водночас, його активність шкодить подальшому розвитку української церкви.

«З квітня фактично загальмувався перехід парафій з УПЦ МП. Практично немає переходів кліриків — адже багато з них виховувалися і прийшли в церкву вже тоді, коли Філарета піддали анафемі, і в їх підсвідомості це закріпилося. У них певне особистісне неприйняття митрополита Філарета — вони себе не бачать під його керівництвом. Так і на міжнародному рівні теж є неприйняття фігури колишнього патріарха. Для світового православ'я він є фігурою токсичною (є зараз таке модне слово). Тому-то патріарх Константинопольський Варфоломій і попросив Філарета написати відмову від спроб очолити ПЦУ. І тут справа навіть не в анафемі. Анафема — це, думаю, не головне», — зазначив Саган.

«У 1996−2000 роках патріарх Філарет зробив дуже показові кроки для створення фактично паралельного диптиху у світовому православ'ї. Мало хто пам'ятає, що він в липні 1996 року інтронізував для Болгарії патріарха Пимена, в той час як там був чинний патріарх Максим. Фактично був створений паралельний Синод, куди увійшло більше тисячі парафій. Чому в Болгарії виник поділ — це вже інше питання (кому цікаво — можна почитати навіть в Вікіпедії)», — уклав він.

Нагадаємо, патріарх Філарет заявив, що на першому засіданні синоду ПЦУ його нібито хотіли відправити «на спокій», тобто усунути від справ. Він також вважає, що така спроба планується знову.

Філарет наполягає, що Українська православна церква Київського патріархату ще існує і її треба зберегти, а потім добитися визнання Української церкви патріархатом.

23 травня Філарет заявив, що на об'єднавчому Соборі українські священнослужителі не знали змісту томосу наперед, а в нинішньому вигляді документ ставить українську церкву в залежне становище.

Схожі новини