Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перший в історії науки: виявлено ​​120-річний відеозапис сонячного затемнення

  • 03.06.2019, 20:54
  • 616

Перший в історії науки відеозапис сонячного затемнення випадково виявили в архівах Королівського астрономічного товариства.

Короткий відеокліп, який триває 1 хвилину і 8 секунд, був записаний 28 травня 1900 року астрономом-любителем Невілом Маскеліном за допомогою кінокамери з адаптером для телескопа, що полегшило зйомку затемнення, повідомляє «Сегодня».

Запис затемнення проводився в Північній Кароліні під час експедиції Британської астрономічної асоціації. Маскелін був учасником цієї експедиції двічі. Причому першого разу спроба зняти сонячне затемнення 1898 року не увінчалася успіхом. Друга спроба вдалася, але фільм був довгий час загубленим в архівах і випадково виявлений 2017 році.

Благодійна організація BFI, що займається зберіганням і демонстрацією ретро-фільмів, за рік відновила вихідний матеріал до якості 4K і виклала його на YouTube для безкоштовного перегляду. Щоправда, на відеохостингу воно є лише з роздільною здатністю до 720p. За словами BFI, команда зібрала і зняла фільм з кадрів після отримання відзнятого матеріалу.

Схожі новини