Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Повернення Росії до ПАРЄ призведе до масштабної кризи, - Ар’єв

  • 02.06.2019, 14:15
  • 539

Повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи на умовах Москви призведе до нової кризи в організації.

Про це повідомив глава української делегації, віце-президент ПАРЄ Володимир Ар'єв в інтерв'ю DW.

Він нагадав, що зміни до регламенту ПАРЄ просуваються для того, щоб піти назустріч РФ і не допустити її виходу з Ради Європи. За його словами, правозахисники побоюються, що в разі виходу Росії з організації вона перестане бути частиною Європейського суду з прав людини.

«Це — досить сильний аргумент. Однак, з іншого боку, Росія не зробила жодного, навіть найменшого кроку на виконання вимог Ради Європи. Я маю на увазі, що цими кроками могли б стати звільнення всіх українських політв'язнів, що утримуються в Росії і анексованому Криму, сприяння звільненню військовополонених на окупованому Донбасі. Можна було продемонструвати готовність і розпочати мирний процес на Сході України, зокрема, в питаннях введення миротворчого контингенту на ці території. Але ми нічого і з цього не бачимо», — уточнив Ар'єв.

Він підкреслив, що в такій ситуації поступки з боку ПАРЄ для РФ означатимуть прийняття російського шантажу, що послужить не тільки поганим прикладом для інших членів РЄ, а й кризою в організації.

«Цей політичний процес може закінчитися істотним підривом довіри до Ради Європи з боку правозахисників, громадських організацій, реформаторів. Буде дуже погано, якщо Рада Європи продемонструє, що хтось отримав перемогу, а хтось — поразку. Це призведе до нової кризи в організації, можливо, більш серйозної, ніж була», — підсумував Ар'єв.

Схожі новини