Передплата 2024 «Добра кухня»

Британський полковник розповів про новий спосіб боротьби України проти Росії

  • 01.06.2019, 14:54
  • 757

Україні необхідно знайти спосіб боротьби проти президента РФ Володимира Путіна в самій Росії. Тільки таким чином можна вирішити питання з Кримом і Донбасом.

Таку думку висловив експерт з питань національної безпеки і оборони в Українському інституті майбутнього Глен Грант, повідомляє Апостроф.

«Донбас, Азов і Маріуполь — це симптоми проблем. Ми маємо боротися із самою проблемою, а не з симптомами. Проблема — це Росія сама по собі і російське суспільство. І поки ми не знайдемо новий спосіб налаштувати російське суспільство проти Путіна в самій Росії, ми будемо йти тим же шляхом роками, допоки Путін не помре від старості.

Треба абсолютно новий підхід до взаємодії з Росією. Нам треба припинити розмовляти з Росією різними мовами. Вони думають про те, що їх велич — це велич Радянського Союзу після Другої світової війни.

У нас інша історія. Багато росіян є в інтернеті, за кордоном. Можна залучати тих, що в Ізраїлі, США, на Кіпрі. Але стратегії залучення російської діаспори зараз нема. А вони надсилають велику частину грошей до Росії — у кожного з них є бабуся.

Так само треба зробити і з жителями Донбасу — переконати їх, що вони українці — не росіяни. Що Росія — це країна минулого, не майбутнього. Міністерство оборони не може впоратися з Росією — це боротьба з симптомом, а не причиною", — впевнений він.

За його словами, у України немає інших варіантів.

«У вас немає альтернативи — або ви ідете з Росією лоб у лоб, використовуючи всі можливі засоби, або ви програєте, а Росія продовжує свої злочини, проходить із Азова у Чорне море і захоплює території шматок за шматком», — додає експерт.

Така лінія поведінки продиктована ще й тим, що Путін на даний момент не готовий відмовитися від своїх вимог.

«Наразі Путін не показує жодних ознак, що відмовиться від будь-яких своїх вимог. Полонені досі у в'язницях, росіяни переслідують татар у Криму. І нема знаків з російського боку взагалі, поки новий український президент не піде на компроміс. Але це важке і важливе питання, бо я не думаю, що країна згодна на компроміс.

Можна було б сказати: «Ми визнаємо, що Крим ваш, лише облиште Донбас». І Путін може проголосити перемогу. Поки він користується підтримкою в Росії, ніхто нічого не зможе зробити. Жодна жорстока політика не гарантує жодних змін, бо президент не має жодного інструменту, як і армія зброї, аби розв'язати це питання.

Вирішенням було б посилення збройних сил. Аби Путін втратив контроль над Азовським морем, а Україна захопила Керченський міст, тоді він подумав би, що робити. Те ж саме і на Донбасі — якби він побачив, що війська розбігаються і не здатні воювати", — каже Грант.

Схожі новини