Передплата 2024 ВЗ

Засідання РНБО щодо енергобезпеки: стало відомо, що обговорювали

  • 31.05.2019, 18:29
  • 712

Президент України Володимир Зеленський провів нараду за участі членів Ради національної безпеки і оборони, присвячену енергетичній безпеці.

Про це повідомляє Адміністрація Президента.

Так, під час наради він нагадав, що відвідав шахту «Лісова» у Львівській області, де загинули двоє гірників.

«Два роки тому загинули 8 гірників на шахті „Степова“ ДП „Львіввугілля“. Нещодавно загинули 17 шахтарів на шахті „Східкарбон“ біля Луганська. Це все наші люди. Проблеми у вугільній галузі мають спільне коріння, де б вони не виникали», — сказав Зеленський.

Зазначено, що сьогодні проблематику енергетики обговорили у форматі наради, а за два тижні будуть ухвалені відповідні рішення.

Крім того, Зеленський констатував, що протягом 2014−2018 років видобуток вугілля державними підприємствами України зменшився на 47%. Також українська економіка критично залежить від імпорту енергоносіїв, і дуже мало зроблено для їхнього отримання з різних джерел, зазначили в АП.

«Попри райдужні заяви, видобуток газу не зростає. Завтра — літо, але зима близько. І вже слід готуватися до опалювального сезону», — заявив Зеленський.

Президент також нагадав, що одним із зобов’язань України перед Євросоюзом є реформування енергетичної сфери, і ключовою тут є демонополізація енергетичних ринків. З 1 липня має запрацювати черговий етап ринку електроенергії.

«Але в умовах суцільної монополізації можуть виникнути ризики і для виробників, і для споживачів, і для економіки України у цілому. Про це нас попереджають міжнародні партнери», — наголосив Зеленський.

Схожі новини