Передплата 2024 «Добра кухня»

РНБО може поховати ринок електроенергії, - експерт

"Європейська модель ринку (яку впроваджують в рамках імплементації Третього енергопакету ЄС) є загрозою державній безпеці", - Олексій Голобуцький

Для того, щоб заблокувати впровадження нового ринку електричної енергії, його назвали загрозою державній безпеці і намагаються його заблокувати, використовуючи важелі РНБО. Про це пише блогер Олексій Голобуцький, передають Українські Новини.

Автор повідомляє, що новопризначений перший заступник голови СБУ Іван Баканов направив офіційного листа керівникам парламенту та уряду, в якому написав про загрозу держбезпеці в результаті своєчасного введення нової моделі ринку електроенергії з 1 липня.

«Ось воно як виходить — європейська модель ринку (яку впроваджують в рамках імплементації Третього енергопакету ЄС) є загрозою державній безпеці. Принаймні, так стверджує тимчасово виконуючий обов'язки голови Служби безпеки України Іван Баканов, який перед призначенням працював в Студії „Квартал-95“. Щодо його рівня експертності в енергетиці висновки робіть самі. Як і щодо рівня ангажованості, адже у нового ринку електроенергії є один публічний опонент і зветься він Ігор Валерійович Коломойський», — зазначає автор.

Він звертає увагу, що лобісти відтермінування старту ринку вирішили задіяти механізм РНБО після того, як не вдалось його загальмувати іншим шляхом — через парламент. Цього тижня Верховна Рада відмовилась розглядати законопроект, що передбачав перенесення запуску ринку електроенергії на 3 місяці.

«Тому наступним кроком лобістів Коломойського буде ініціювання засідання РНБО на тему переносу ринку електроенергію. Головою РНБО за законом є президент, тож рішення може бути таким, як їм треба. Наприклад, введення в енергетиці надзвичайної ситуації. Тим більше, що новопризначений секретар РНБО Олександр Данилюк вже заявив, що серед його пріоритетів — фінанси та енергетика. За дивним збігом обставин саме такі пріоритети і в Ігоря Коломойського, якому потрібен „Приватбанк“ і не потрібний ринок електроенергії (я про це позавчора писав)», — прогнозує автор.

Запровадження надзвичайного стану в енергетиці через РНБО надасть владі можливість тимчасово перевести управління енергетикою в ручний режим на кілька місяців. Автор не виключає, що питання відтермінування ринку електроенергії може бути винесене вже на завтрашнє засідання РНБО, яке президент скликав для обговорення ситуації у вугільній галузі після вчорашньої трагедії на шахті «Лісова» на Львівщині.

Схожі новини