Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У списку видатних осіб Львова лише два “іноземці” – Адам Міцкевич та Леопольд фон Захер Мазох

Що думають львів’яни про культурну спадщину свого міста?

Львів’яни по-різному сприймають свою культурну спадщину. 28% опитаних вважають Львів містом української культури (це, зокрема, ті, хто живе у Львові недовго й не має вищої освіти). 72% мешканців стверджують, що їхнє місто багатокультурне.

Ці та інші цікаві тенденції визначили науковці Центру міської історії у співпраці з Українським центром вивчення громадської думки «Соціоінформ» під час проведення дослідження «Культурна спадщина Львова: знати, щоб планувати». Дослідження є частиною проекту «ReHERIT»: спільна відповідальність за спадщину", проводиться за фінансової підтримки Європейського Союзу. Презентувала результати соцдослідження докторантка PhD програми Інституту філософії та соціології Польської Академії наук Алла Марченко.

Історією Львова зацікавлені 78% з усіх респондентів. Частіше цікавляться історією жінки та люди, старші 40 років. У корінних львів’ян інтерес до міста більший, ніж у тих, хто проживає в ньому менше, ніж 5 років.

Існує 5 топ-джерел з яких люди дізнаються про історію Львова: 66% - з телевізійних програм, 47% - зі сторінок про Львів у мережі, 36% - з музеїв, 30% - з меморіальних дошок на будинках, 29% - з соціальних мереж та блогів.

83% респондентів кажуть, що найбільше на Львів вплинула польська культура, 72% - австрійська, 55% головною визначили власне українську. Наступними за впливовістю були радянська (31%), єврейська (31%), вірменська (26%) та інші культури.

Львів’яни назвали аж 920 згадок про позитивні події в житті міста. Серед них — Незалежність України 1991 року (27%), Євро 2012 (18%), часи Австро-Угорщини (10%), візит Папи Римського (5%), ЗУНР (5%) та багато інших.

Про негативні події було 750 згадок. Як найгірші позначили радянську окупацію (16%), І І Світову війну (14%), війну на Сході України (8%), 17 вересня 1939 року (8%), усі війни за історію Львова (6%) та інші.

Містяни згадали 1630 імен видатних осіб, які зробили вклад в історію Львова. Найчастіше говорили про Івана Франка (27%), Андрея Шептицького (23%), В’ячеслава Чорновола (20%), Соломію Крушельницьку (17%), Данила Галицького (16%). Цікаво, що в списку найбільш згадуваних майже всі — українці. Лише два «іноземці» змогли сюди потрапити — Адам Міцкевич та Леопольд фон Захер Мазох.

Схожі новини