Передплата 2024 «Добра кухня»

За пісок із пляжу – штраф до 5 тисяч євро

Торік туристи намагалися вивезти із Сардинії цілу тонну...

Влада італійського острова Сардинії веде запеклу боротьбу з відпочивальниками, які забирають додому пляжний пісок — як курортний сувенір. Узбережжя Сардинії патрулюють поліцейські, які штрафують порушників на суму від 300 до 5 тисяч євро.

За даними острівної влади, лише минулого року в багажі туристів, які ви­літали зі Сардинії після відпочинку з аеропорту Кальярі, виявили… цілу тонну піс­ку! Зокрема, наприкінці 2018-го 40-річний турист із Великої Британії перед від’їздом із острова насипав у свою валізу кілька жмень піску з популярного сардинського пляжу Галлурі. Такий сувенір обійшовся британце­ві аж у тисячу євро…

Перед початком літнього сезону туроператори попереджають своїх клієнтів про можливі штрафи за спробу вивезення піску зі Сардинії. Зокрема, у Німеччині туристич­ні фірми розміщують у соціальних мережах такі попередження: «На Сардинії — найкра­сивіші пляжі в Італії. Але увага! Пісок, камін­ня й молюсків виносити з пляжів категорич­но заборонено!».

А тим часом…

До трійки європейських держав із най­більшою кількістю пляжів, відзначених пре­стижною нагородою «Блакитний прапор», увійшли Іспанія, Греція і Туреччина. Як ін­формує 34travel, «Блакитний прапор» за чистоту одержали 669 іспанських пляжів і 515 грецьких. А ось серед європейських міст переміг турецький курорт Анталья — 202 пляжі з «Блакитним прапором». Усього ж у Туреччині таких пляжів 463.

На фото: Мальовничий пляж Кала-Маріолу вважають одним із найкрасивіших на Сардинії. Фото EPA

Схожі новини