Передплата 2024 «Добра кухня»

Позов проти Зеленського: правозахисник звернувся до суду через виступ президента недержавною мовою

Правозахисник Сергій Мельничук звернувся до Верховного суду України, в якому просить визнати як протиправний виступ президента Володимира Зеленського 23 травня 2019 року недержавною мовою на форумі інтернет-діячів іForum-2019.

У тексті позову, за даними Радіо Свобода, він просить Верховний суд України:

  • визнати спілкування президента України Володимира Зеленського 23 травня 2019 року на форумі інтернет-діячів іForum-2019 недержавною мовою — протиправним;
  • зобов’язати президента України Володимира Зеленського утриматися від спілкування недержаною мовою на всій території України при здійсненні повноважень президента України.

Сам правозахисник повідомив: «Сьогодні подав адміністративний позов проти президента України — Володимира Зеленського. Незважаючи на те, що закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набирає силу закону 16 липня, я звернувся до суду на підставі Конституції України, статті 8: «Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується».

Схожі новини