Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львів знову наповниться... джазом

Один з найкращих джазових фестивалів Європи Leopolis Jazz Fest відбудеться у місті Лева з 26 по 30 червня

За словами організаторів ІХ джазового фестивалю, цього року на львів’ян і гостей міста чекає шквал сенсацій — приїдуть понад 300 джазових виконавців з 15 країн світу. Про «родзинки» цьогорічного Leopolis Jazz Fest на прес-конференції розповіли виконавчий директор фестивалю Наталія Горбачевська та арт-директор Leopolis Jazz Fest Олексій Коган.

Вперше на сцені імені Едді Рознера виступить перемо­жець джазової премії LetterOne «Rising Stars», молодий фран­цузький джазовий піаніст і ком­позитор Adrien Brandeis. На цій самій сцені виступить і одна з найочікуваніших груп, володарі трьох премій «Греммі» — Snarky Puppy. У книзі «Нові обличчя джа­зу» групу назвали «найбільш ви­нахідливими у плані звуку і фанку у новітній історії». Snarky Puppy — це колектив високопрофесій­них молодих музикантів, кожен з яких має сольні проекти.

Вдруге на фестиваль приї­де відомий камерунський бас-гітарист та композитор Etienne Mbappe & the Prophets. Також свою участь підтвердила відома канадська співачка та піаністка Etienne Mbappe & the Prophets яка приїде до Льво­ва вперше. Вона розпочала свій творчий шлях ще чотирирічною дівчинкою. Разом з нею на сце­ну вийдуть зірки світового рів­ня — один з провідних саксо­фоністів сучасності Joe Lovano, унікальний гітарист Marc Ribot, володар семи нагород «Грем­мі», контрабасист Robert Hurst та відомий барабанщик Karriem Riggins.

Ще однією особливістю фес­тивалю Leopolis Jazz Fest стане виступ на сцені імені Едді Розне­ра відомого американського во­каліста і піаніста Peter Cincotti. Історія цього талановитого хлопця захоплює. Він навчався музики ще малою дитиною, а у підлітковому віці поєднував на­вчання у школі і вечірні виступи у клубах. Легендарний музичний продюсер і звукорежисер Філ Рамон почув його на одному з таких вечорів і виступив продю­сером його дебютного альбо­му, який зайняв першу сходинку джазового чарту Billboard, зро­бивши на той час 18-річного му­зиканта наймолодшим виконав­цем, який досяг такого успіху. Відтоді Чінкотті виступає у най­престижніших залах світу.

Спеціальним гостем фести­валю стане одна з найвідомі­ших британських співачок Lisa Stansfield. Понад 30 років вона поєднує у своїй творчості соул і поп-музику. Перший успіх до співачки прийшов у 80-і роки минулого століття. Тоді вона виступала у складі групи Blue Zone. Композиція Big Thing за­йняла 11-те місце у Великій Британії і увійшла в топ-10 тан­цювального чарту в Америці. Відтоді Lisa Stansfield продала понад 20 мільйонів платівок.

Виконавчий директор фести­валю Наталія Горбачевська роз­повіла, що, окрім сцени імені Едді Рознера, для гостей та жи­телів Львова працюватимуть ще дві сцени у центрі міста з віль­ним доступом — на площі Ринок та у дворі Палацу Потоцьких. Концерти відбудуться за участі провідних європейських груп та колективів з Австрії, Данії, Ізра­їлю, Італії, Литви, Люксембурга, Німеччини, Туреччини, Угорщи­ни, Франції та Швейцарії. Для гостей фестивалю працювати­муть дві безкоштовні пікнікові зони, де на великих світлодіод­них екранах будуть транслюва­тися концерти головної сцени імені Едді Рознера.

Однак Leopolis Jazz Fest — це не лише зарубіжні виконав­ці. Українські артисти Jamala та Laud вийдуть на головну сце­ну разом з всесвітньо відомим американським джазовим во­калістом, десятиразовим лау­реатом «Греммі», виконавцем хіта Don’t worry, be happy Bobby McFerrin. Окрім них, за словами організаторів, підтримку під час його імпровізаційного шоу під назвою Gimme5 створять Оля Чернишова (гурт [O]), Уляна Го­ліней, Лаура та Кристина Мар­ті, гурти ManSound та United People, а також хор студентів Львівської національної музич­ної академії. Загалом у концер­ті візьмуть участь приблизно 80 вокалістів. Цей мегавиступ від­будеться на головному майдан­чику фестивалю — сцені імені Едді Рознера у Парку культури.

У День Конституції України на сцені на площі Ринок висту­пить ТНМК, Схід-Side і біг-бенд Денніса Аду з ексклюзивним шоу Jazzy DeLuxe. Вхід вільний. Джазовий фестиваль — це не лише джаз, а й спорт. 30 черв­ня в рамках Leopolis Jazz Fest у Львові відбудеться футболь­не свято пам’яті Андрія Баля. З нагоди 125-ї річниці львівсько­го футболу на поле стадіону «Арена Львів» вийдуть зірки ки­ївського «Динамо». А 100 дітей віком від 6 до 10 років отрима­ють нагоду зіграти разом із зір­ковою командою футболістів.

На фото: Прес-конференція Leopolis Jazz Fest 2019. Світлина: Лідія Новохатько

Схожі новини