Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Туск розповів, коли визначаться кандидати на топ-посади в інституціях ЄС

  • 29.05.2019, 09:09
  • 422

Президент Європейської ради Дональд Туск розраховує, що кандидатів на ключові посади в європейських інституціях визначать у червні.

Як повідомляє «Європейська правда», про це Туск заявив після неформального саміту лідерів ЄС, де обговорювали результати голосування до Європарламенту.

«Зараз я розпочну консультації з Європейським парламентом, як це передбачено Угодою Є С. Для початку цього процесу я вже запропонував зустрітися з представниками Конференції президентів Європарламенту (лідерами політичних груп ЄП, — ред.), як тільки вони будуть готові. Паралельно я буду також проводити консультації з членами Європейської ради, з приводу майбутнього президента Європейської комісії, майбутнього президента Європейської ради та Європейського центробанку, як і Високого представника ЄС. Сподіваюся, що на цій основі ми зможемо внести ясність щодо всіх цих постів уже у червні», — сказав Туск.

Він зазначив, що, відповідно до європейського законодавства, Європейська Рада має запропонувати, а Європарламент має затвердити кандидатів на ключові посади.

«Майбутній президент Єврокомісії повинен мати підтримку обох інституцій, як кваліфікованої більшості в Європейській раді, так і більшості членів Європейського парламенту», сказав Туск.

За його словами, лідери ЄС погодилися, що вибір президента Єврокомісії не може бути автоматичним, тобто ним не обов’язково має стати кандидат від партії, яка отримала найбільше місць в Європарламенті.

Раніше стало відомо, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон розійшлись у поглядах щодо того, хто повинен стати наступним главою Єврокомісії.

Правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) і лівоцентристська група соціалістів і демократів (S&D) матимуть всього 326 місць у новому скликанні Європарламенту, де засідає 751 євродепутат.

Їм не вистачає 50 голосів до більшості, щоб визначити самостійно, хто має очолити Єврокомісію.

Схожі новини