Передплата 2024 «Добра кухня»

“З надією в серці і з болем в душі чекаю на повернення Андрія”

У Львівській ОДА відкрилася виставка на підтримку 24-х полонених українських моряків

Поки адвокати та українське МЗС визволяють 24 полонених українських військових моряків, їхні родичі в Україні місця собі не знаходять. Хочуть бодай чимось долучитися до порятунку своїх близьких. Одна з акцій — благодійний проект «Повернення додому», який має привернути увагу світової громадськості та інституцій до долі українських бранців.

У Львівській ОДА відбулося відкриття виставки «Повернення додому». В експозиції — 24 картини (за кількістю полонених), створені митцями з усіх областей України. Це варіації на тему картини Беати Куркуль «Маленький кораблику, повертайся додому», намальованої у перші дні полону моряків. Виставка побувала в Києві (у Верховній Раді) та Дніпрі. На виставці продають листівки, надруковані із цих картин, аби зібрати кошти на відправлення листів до наших хлопців.

Ідея художньої акції належить Євгенії Ейдер — мамі наймолодшого з полонених моряків, 19-річного Андрія Ейдера з Одеси. Пані Євгенія розповіла, що коли побачила картину Беати Куркуль, то звернулася до українських художників, аби створили творчі копії цієї картини. 24 художники з різних куточків України одразу погодились. Кожен створив картину в своїй техніці, зі своїми емоціями. Провели жеребкування — кому з хлопців яка картина дістанеться. Полотна вже є їхньою власністю і тільки чекають, коли вони повернуться додому.

«Російська цензура не пропускає до хлопців листи від рідних, але від „звичайних“ людей ці вісточки надходять, — розповіла пані Євгенія. — Тому листи — єдиний прямий зв’язок із хлопцями. Як нам розповідають адвокати, хлопці також нам багато пишуть, але ці листи не доходять в Україну».

На відкритті виставки виступала Ольга Василівна Оприско, мама нашого земляка, моряка Андрія Оприска, який родом зі села Надітичів Миколаївського району. Була також його донька Ольга Оприско, яка живе і працює в Києві.

«З полону мені передав звістку, що багато читає, продовжує вивчати астрономію, — каже мама. — Живу з надією в серці і з болем в душі, щодня переглядаю всі новини, чекаю на повернення Андрія».

Донька Андрія Оприска активно працює задля визволення батька, постійно на зв’язку з адвокатами, зі спільнотою родичів полонених. У березні цього року вона разом із мамою ще одного моряка, Наталією Мокряк, виступали в ООН у Нью-Йорку, закликали світову спільноту ще більше тиснути на Кремль, докласти сил до звільнення своїх рідних.

«Бачила тата всього декілька хвилин, під час одного із судів у Москві. Добре тримається, ще й усіх підбадьорює, — розповіла Ольга Оприско для „ВЗ“. — Дуже втішилася, головне, що в нього є дух до боротьби. Російська судова система керується не законами. Тому ми не сподівалися якихось змін. Пройшов суд, потім апеляції — рішення не змінено. Продовжили термін тримання під вартою до 24 липня».

Схожі новини