Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Зеленський не підпише закони, ухвалені з порушенням". Парубій і Стефанчук обмінялися "люб'язностями"

Президент Володимир Зеленський налаштований на конструктивну співпрацю з парламентом, але не підпише закони, ухвалені з порушенням процедури.

Про це заявив представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук на засіданні Погоджувальної ради в понеділок, повідомляє Укрінформ.

«Президент налаштований на конструктивну співпрацю з парламентом. Єдине, він дуже просив, — ера якихось домовленостей підкулуарних абсолютно завершена. Все чітко, зрозуміло, прозоро, і він готовий підтримати будь-яку ініціативу парламенту за таких умов», — зазначив Стефанчук.

Він сказав, що ініціативи, які схвалює парламент, мають відповідати інтересам народу України і правам кожної людини, не суперечити Конституції, відповідати принципам верховенства права та якості нормативно-правового регулювання.

«Демократія — це торжество процедур. Президент не підпише жодного закону, під час якого буде порушена процедура його прийняття. Десять разів ставити одне й те саме на голосування, кнопкодавство — такого більше не буде. Тому я звертаюся до Верховної Ради: давайте попрацюємо гарно, спільно і якісно», — наголосив Стефанчук.

Він нагадав, що Президент, виступаючи перед парламентаріями, звернувся з трьома пропозиціями: скасувати депутатську недоторканність, відновити відповідальність за незаконне збагачення та ухвалити Виборчий кодекс.

«Єдине, чого ми не могли зрозуміти, — для чого Верховній Раді витрачати цілих 5 років для того, щоб прийняти ці нормативно-правові акти, і чому ця активність розпалюється тільки під кінець каденції Верховної Ради. Ми … і в подальшому… будемо просити, щоб Верховна Рада і народні депутати сконцентрувались навколо них (цих трьох завданьРед.). Ми просимо, щоб були введені ті всі принципи, які були передбачені у Виборчому кодексі, щоб ви сконцентрувалися навколо них», — сказав Стефанчук.

У свою чергу, реагуючи на заяву представника президента у Верховній Раді, спікер парламенту Андрій Парубій зауважив: «Я дуже сподіваюся, що попрацювавши тут, ви будете більш коректно і з більшою повагою ставитися до найвищого законодавчого органу України, як і новообраний Президент Володимир Зеленський».

Парубій додав, що парламентарії щодня відчувають настрій Президента на конструктивну роботу.

«Ми щодня відчуваємо настрій Президента на конструктивну роботу. І тоді, коли він назвав Верховну Раду чомусь російським словом „вру“, і тоді, коли він процитував мої слова, які не є правдою. І навіть зараз, під час нашої Погоджувальної ради, він дав чергове звернення до Верховної Ради України з дуже принизливими і образливими заявами. Я вважаю це неправильним, і він постійно хоче чомусь когось „зробити“, з цим ви теж повинні щось зробити», — сказав спікер, звертаючись до представника Президента у ВР.

Парубій упевнений, що державні інституції, особливо під час воєнних дій, повинні проявляти повагу один до одного.

«Верховна Рада України працює згідно зі своїм планом, працює згідно з законом. І ви коли попрацюєте тут деякий час, будете розуміти, що таке торжество процедур», — зазначив Голова В Р.

Парубій розповів також про роботу над Виборчим кодексом, який вимагає ухвалити команда Президента.

«Я перший автор цього кодексу. Я провів 8 робочих груп, він був прийнятий в першому читанні. Робоча група, де були зібрані найкращі фахівці, які є в Україні, працювала майже рік і тільки в березні закінчила свою роботу. З часом ви зрозумієте, що для того, щоб підготувати якісний закон, треба не в одну ніч або зранку його кинути і вимагати рішення до вечора, бо торжество процедур — це також і підготовка законодавчого акту України», — зауважив спікер.

Схожі новини