Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Патріарх Філарет уперше від створення ПЦУ прийшов на службу до Епіфанія і не згадав Київський патріархат

  • 27.05.2019, 08:58
  • 990

В інтризі навколо створеної Помісної церкви України - новий поворот. Почесний патріарх Філарет прийшов привітати главу УПЦ Епіфанія з Днем ангела і побажав йому Божої допомоги, хоча після засідання синоду ПЦУ критикував Епіфанія, а також заявив, що той піддався впливу "антиукраїнських, московських сил".

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. Почесний патріарх Філарет протиставив себе усій церкві і залишився фактично один.

«Він прийшов» — такі смс надходили кореспонденту зранку від різних представників церкви. Філарет уперше з моменту існування нової церкви прийшов на службу до Епіфанія з нагоди його Дня тезоіменитства. Він зняв патріарший куколь та лишень молився. Він не служив. Епіфаній вийшов до людей щасливий. «Це засвідчило сьогодні, що всі ми єдині у святкуванні дня мого небесного покровителя. Що в нас немає жодних розділень і непорозумінь», — переконаний митрополит Київський.

Філарет бачить — до предстоятеля приїхав увесь єпископат і, очевидно, відчуває — залишився один зі своїми планами. Він покидає Михайлівський собор у патріаршому куколі. Говорити з пресою не хотів. Уже біля машини до нього підходить права рука Вселенського Патріарха митрополит Амфілохій і передає вітання від Варфоломія: «Я вам передаю вітання від Вселенського патріарха. Він вас дуже шанує і дуже любить».

На завершення Філарет знаходить в собі сили і теж їде на вже світське відзначення в одному з готелі Києва, де зібрався увесь єпископат. І здається ставить якусь крапку — вітає Епіфанія, звертається до нього, як до предстоятеля Церкви і жодного слова не сказав про Київський Патріархат. Він побажав пронести цей нелегкий хрест.

Один проти всіх

15 грудня 2018 року у Святій Софії відбулася історична подія — єпископат УПЦ Київського Патріархату, Української Автокефальної церкви та кілька архієреїв УПЦ МП об’єднався в єдину помісну церкву, яка пізніше отримала Томос. Старі релігійні організації були розпущені. Філарет відмовився від будь-яких посад в майбутній церкві, що було засвідчено підписами.

Проте вже від січня у розмовах зі своїм оточенням та керівництвом ПЦУ Філарет почав говорити про повернення Київського патріархату, а себе називав патріархом. «Уже після отримання томосу, я неодноразово спілкувався зі святішим патріархом Філаретом про те, що ми повинні співпрацювати — предстоятель і почесний патріарх. Але, на жаль, я не чув порад. Я чув тільки певні жорсткі умови, на які я, як предстоятель, не міг погодитися», — пригадав предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Походи до Філарета на Пушкінську закінчувалися ультиматумами. Усі, хто з ним був не згодний — ставали ворогами. «Востаннє, коли був, я спитав прямо і відкрито: що я повинен зробити як предстоятель церкви? Повинні скликати помісний собор, проголосити Київський патріархат, статут Київського патріархату, синод Київського патріархату і відповідно все, що з цього витікає», — додав він.

Статут нової церкви — ідентичний Томосу. Його зміна — це втрата легітимності цього документу. Фактично Філарет просив Епіфанія його руками знищити нову церкву.

Гроші

Філарет розумів, що не може змусити Епіфанія змінити статут автокефальної церкви. Єдиний аргумент — затиснути молодого предстоятеля фінансово. Усі рахунки розпущеної УПЦ К П Філарет надалі концентрує у себе на вулиці Пушкінська. З однієї оренди приміщення на Андріївському узвозі почесний патріарх отримує близько мільйона гривень на місяць. Володимирський собор за такий же період приносить приблизно 3−4 мільйонів гривень. Але Епіфаній не намагається перевести рахунки зі старої структури на нову. «Там є процедура. Потрібно створити ліквідаційну комісію, бо є майно, рахунки… Тому ніхто не чіпав цю організацію, залишивши патріарху все повністю», — зазначив глава ПЦУ.

Зараз Епіфаній живе за рахунок пожертв Михайлівського собору та меценатів. А Філарет почав збирати однодумців, навіть тих кого раніше вигнав. Інтерв’ю, яке Філарет дав ТСН. Тиждень у Володимирському соборі, стало початком великого скандалу. Там він вперше публічно заявив — Київський патріархат існує, а він є патріархом, тому треба скликати собор і змінити статут.

Після цієї заяви усі чекали свято Макарія 14 травня. На нього Філарет запросив єпископат новоствореної церкви на бланках розпущеної УПЦ КП, аби обговорити відновлення цієї структури. Філарет хоче, зокрема, змінивши статут, зробити себе головою священного синоду нової церкви і фактично знову стати де факто предстоятелем.

Проте на свято приїхали тільки чотири єпископи із Росії, один із Криму. «Триває боротьба двох моделей. Різного розуміння розвитку церкви. З одного боку такий вертикальний — це сувора ієрархія і фактично одноосібне правління. Інколи митрополити приїжджають на синод, а рішення вже лежать в папочці готові. Маю на увазі Філарета. І друга модель — горизонтальна. Це коли є першоієрарх, який опирається на спільну думку свого єпископату і вірян загалом», — розповів релігієзнавець Олександр Саган.

Що доносить Філарету його оточення — важко зрозуміти. Але, згідно з останньою соціологією КМІС, повернення Київського патріархату українці не підтримують. Вони хочуть бачити предстоятелем Епіфанія.

Посеред тижня представники Вселенського Патріархату завітали до Філарета та спробували його заспокоїти, мовляв, він підставляє не тільки Епіфанія, а й Вселенського патріарха Варфоломія своїми діями.

Синод

Демарш Філарета мали б розглянути цієї п’ятниці на священному синоді Православної Церкви України. Члени синоду перед засіданням були одностайні — повернення в Київський патріархат неможливе. Втрата томосу — це знову ізоляція. Тому була одна інтрига — що зробить Філарет на синоді та яке покарання його очікує, бо звучали навіть пропозиції відправити старця на покій. Проте навряд на такий радикальний крок пішов би Епіфаній, ще донедавна його права рука та учень. «Ми мали досить довгу бесіду з Патріархом Філаретом саме тому, що бачили, що він готовий іти на співпрацю. Готовий чути і бачити те, що відбувається довкола. Наша бесіда тривала приблизно дві з половиною години. І наразі нам здалося, що буде все базуватися більш-менш добре», — сказав митрополит Еммануїл, єпископ Константинопольської церкви.

Він каже — на соборі 15 грудня Філарет бачив положення статуту та голосував за них. «Якщо хтось зараз скаже, зокрема Філарет, про те, що він не чув, що текст буде саме такий, то, вочевидь, треба говорити про проблеми зі слухом Філарета і про те, що він має право вибору бачити реальність якимось чином, яким він хоче її бачити. Я зараз тут не для того, щоб коментувати те, що озвучує людина якісь заяви. Я зараз для того, щоб приїхати і дати роз’яснення від імені Вселенського патріарха», — сказав Еммануїл.

Після шести годин засідання синоду — предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній вийшов до преси та зачитав ухвалені рішення. Одне з них — про підтримку предстоятеля Епіфанія на чолі церкви та непорушність статуту, який не підписав тільки Філарет. «Ми говорили, дискутували, але всі побачили, що святіший патріарх Філарет залишається утверджений у своїй думці. Зараз немає певного конфлікту між особистостями. Зараз є конфлікт між одним із ієрархів, який має свою чітку точку зору, загалом із усією церквою, яка має протилежну точку зору щодо розвитку майбутнього нашої церкви», — сказав Епіфаній.

Філарет теж вийшов до преси і знову заговорив про Київський патріархат. «Скликати собор? Побачите. Побачите, що я буду робить. Але я буду захищати Київський патріархат до кінця, до смерті. І не віддам нашу українську церкву на підпорядкування іншим церквам. Ясно вам? Ясно», — повідомив він.

Цей скандал був корисний для нової церкви. Світове православ’я побачило, що керує церквою молодий митрополит Епіфаній, а не хтось інший

Схожі новини