Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Результати виборів до Європарламенту: «велика коаліція» вперше втратила більшість

  • 27.05.2019, 08:34
  • 446

Правоцентристський і лівоцентристський блоки в Європарламенті втратили спільну більшість на тлі збільшення підтримки лібералів, зелених і націоналістів.

Про це повідомляє «Європейська правда».

За попередніми підсумками виборів, Європейська народна партія (ЄНП) та Прогресивний альянс соціалістів і демократів уперше втрачають більшість і не зможуть сформувати «велику коаліцію» без підтримки інших сил.

За прогнозами, ЄНП отримає 178 місць, у порівнянні з 216 у 2014 році. Соціалісти та демократи, ймовірно, матимуть 152 місця замість 191, здобутих п’ять років тому.

Однак, проєвропейські партії все одно матимуть більшість місць в Європарламенті, в основному завдяки хорошому результату ліберального блоку ALDE, і, зокрема, рішенню партії президента Франції Еммануеля Макрона приєднатися до групи. Хоча у Франції партія Макрона програла ультраправим на чолі з Марін Ле Пен.

ALDE, за попередніми неофіційними результатами, здобувають 108 мандатів у порівнянні з 68 у нинішньому складі, «Зелені» — 67 місць (+12).

«Європейські консерватори і реформісти» здобувають 61 мандат (мінус 14), популістська «Європа за свободу і пряму демократію» за участі німецької «Альтернативи для Німеччини» — 53 (плюс 14), євроскептична «Група Європи націй і свободи» матиме 55 депутатів, «Європейські об'єднані ліві/Ліво-зелені Півночі» здобувають 39 мандатів.

Схожі новини