Передплата 2024 «Добрий господар»

«Держпідприємства, митниця і реєстраційна система»: Луценко озвучив головні джерела корупції в Україні

  • 25.05.2019, 14:51
  • 570

Найбільшими джерелами корупції в Україні на сьогоднішній день є державні підприємства, митниця, а також неврегульована реєстраційна система.

Про це генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив у відео на своїй сторінці в Facebook, передає «Кореспондент».

Він порівняв Україну з «великим кораблем, який після правління Януковича був фактично тотально затоплений водою корупції і не міг рухатися», а корупцію — з дірками, які не дають цьому кораблю вийти в море.

За словами Луценка, правоохоронні органи можуть або відкачувати цю воду помпою, тобто садити корупціонерів, або «латати діри в бортах корабля» — закривати джерела корупції. Генпрокурор вважає саме державний сектор, митницю і реєстраційну систему, яка породжує рейдерство, найбільшими джерелами корупції, які залишилися в країні.

Він зазначив, що в Україні найбільша кількість державних підприємств у світі — 3,6 тис., з яких половина є неприбутковими, а третина — збитковими. Саме через них деякі політики проводять операції, тому потрібно якомога швидше проводити велику приватизацію і позбавлятися від цього джерела корупції.

«Всі ці підприємства, що працюють на партійного боса, повинні бути на чесному аукціоні приватизовані, гроші повинні піти в бюджет, а підприємства — дати роботу нормальним людям з нормальними білими зарплатами і податками», — сказав Луценко.

Що стосується митниці, то генпрокурор заявив, що близько 30% її доходів сьогодні знаходяться в «тіні», тому для їх легалізації потрібно використовувати електронні сканери та системи обліку, а також співпрацювати з іноземними партнерами. За його словами, рішення цієї проблеми є питанням політичної волі.

Третім джерелом корупції Луценко назвав неврегульовану реєстраційну систему, яка породжує рейдерство. Проблема незахищеності власності відлякує більшість потенційних інвесторів, тому її потрібно вирішувати, наголосив генпрокурор.

Схожі новини