Передплата 2024 «Добра кухня»

«Це було жахливо!» З’явились усі подробиці гучного шкільного скандалу з дівчинкою із притулку

  • 25.05.2019, 13:10
  • 1 849

У місті Кам'янському Дніпропетровської області трапився обурливий випадок. На святкуванні випускного у місцевій 19-й школі ученицю 4-Б класу, яка волею долі опинилася у притулку з живою матір'ю, не пустили до солодкого столу, бо за неї ніхто не здав гроші. Дівчинці просто довелося піти.

Про це пише OBOZREVATEL.

Перший випускний

«Дівчинка так готувалася, вдягла гарну сукню, у притулку їй накрутили волосся. І вона, красива, прийшла на свято», — так написала у своєму пості у Facebook бабуся дівчинки Катерина.

Того дня, 21 травня, Лера зібралася на свій перший випускний, на якому були заплановані урочисті заходи, конкурси, аніматори, фотосесія і, звісно, солодкий стіл для учнів 4-Б класу.

Але чудовий день обернувся для школярки важкою образою, коли після всіх урочистостей Леру просто попросили піти і не пустили на солодкий стіл, організований батьками. Пояснили це тим, що мама дівчинки не здавала гроші, а частування закуповувалося порційно для кожної дитини.

«Вона мені по телефону сказала, що на солодкий стіл її не запросили. У них була урочиста частина, були конкурси, аніматори, вона гуляла з однокласниками, але на солодкий стіл її не запросили», — розповіла Катерина Панасенко.

Бабуся на заході не була присутня, а дівчинку забирала психолог реабілітаційного центру, в якому зараз перебуває Лера. Саме вона підходила до класної керівниці, яка і сказала, що солодкий стіл не розрахований на ще одну дитину.

«Психолог відвела мою онучку до притулку, я її по телефону заспокоювала, намагалася пом'якшити цей момент, приїхала до неї. Дитині, звичайно, було дуже прикро. Вона навіть купила букет для класної керівниці, а вона ось так сказала. Це було жахливо для дитини, особливо яка перебуває у притулку, у складних життєвих обставинах, яка пережила уже стільки неприємних моментів», — каже бабуся Лери.

Катерина стверджує, що про підготовку до заходу їй було нічого не відомо, ніхто зі школи або батьківського комітету їй не дзвонив: «Ні, нас не попереджали. Невже б я не знайшла гроші? Я постійно їм, Лері та її брату, купую солодощі, подарунки, і в притулку мало не кожен день. Я не знаю, яка там сума потрібна була, але це не було б питанням, я б її здала. Навіть директор притулку сказав, що вони б підключилися в цьому випадку».

У коментарях журналістам директор реабілітаційного центру також підтвердила, що про випускний дізналися лише за день до свята, коли вже не було можливості включиться в організацію.

За словами Катерини Панасенко, наступного дня до притулку прийшли директор школи і класний керівник із подарунком для Лери, але бабуся все одно дивується, як так можна було вчинити з маленькою дівчинкою. Більше того, їй ще й писала член батьківського комітету, мовляв, ніхто не збирається годувати дитину за власний кошт.

«Мені в особисті повідомлення написала Наталя з батьківського комітету, мовляв що ви хотіли? Мама на дитину забила, кинула її у притулку, у школі не з'являється. А між рядків читається, чому ми повинні за неї платити і годувати. В такому дусі», — розповіла вона.

Вже рік у притулку

Лера зі своїм молодшим братом Дімою потрапили в реабілітаційний центр вже вдруге. Річ у тім, що мама дітей вже кілька разів притягалася за статтею 166 ст. К К України, за злісне невиконання батьківських обов'язків. За слова Катерини, батька у дівчинки немає, а тато молодшого Діми сидить у в'язниці.

Зараз же триває судовий розгляд з питання позбавлення матері батьківських прав. Бабуся бореться за опікунство над дітьми вже, по суті, 10 років.

«Уже десятий рік борюся, ще Дімочки не було, другої дитини, але ці служби у справах дітей просто щось. Востаннє вони не з'явилися до суду, їхній юрист захворів, а замінити виявилося ніким. З суддею теж проблеми, з попередньою ми вже були на стадії розгляду доказів, а нам призначили нову», — розповідає Катерина.

Зараз же залишається ризик того, що судовий розгляд затягнеться, і скільки діти ще перебуватимуть у притулку — невідомо.

«Такого не було!»

Батьки однокласників Лери і класний керівник заперечують той факт, що дівчинці хтось не дозволив сісти за солодкий стіл. Мама однієї з дівчаток Олеся розповіла, що дійсно, деяка частина солодощів була закуплена порційно, але також було багато спільних цукерок і соків.

«Нам не шкода, вистачить на всіх, ми потім навіть роздавали. Лера брала участь в усіх заходах, їй вручили грамоту, потім ми гуляли у фотозоні, де вчителька показала нам фільм, який вона зняла про ці 4 роки. Була фотосесія, потім було шоу з аніматорами, Лера в усьому брала участь, останнім було паперове шоу, після якого ми спустилися у клас», — розповіла вона.

За її словами, на солодкому столі дівчинки вже не було, і ніхто не бачив, як вона пішла.

«Ніхто не казав їй іти. Боже збав, це навіть в голові не вкладається, це настільки образливо. Я сама працюю в дитячому садку, я б ніколи в житті такого не сказала дитині. Мені б хотілося подивитися в очі тій людині, яка могла сказати їй „іди“. Такого не було», — заявляє Олеся.

Зі свого боку класний керівник дівчинки каже, що до неї дійсно підходила психолог і питала, чи може Лера бути присутньою на солодкому столі, на що Ірина Ковтуновська порекомендувала підійти до когось із батьківського комітету, бо не вона організовувала солодощі дітям. Але психолог забрала дівчинку, і вони пішли.

«Я не знаю, може у них якась особиста неприязнь до директора або класного керівника. Але свято організовували батьки, Ірина Дмитрівна брала участь із ними у конкурсах, гралася з ними, але за столом не сиділа навіть, і ми несли відповідальність за банкет», — каже Олеся.

Заперечують і той факт, що про свято рідні Лери нічого не знали. Хоча й Ірина Дмитрівна підтверджує, що не попередила директора притулку, але діти і батьки знали про підготовку. Теж саме каже і мама Лериної однокласниці. Більше того, у груповому листуванні батьків учнів писала і мама Лери — Ольга.

«Особисто я займалася випускними альбомами, я писала у загальний батьківський чат, і Лерина мама відгукнулася першою, вона питала, дивилася приклади фотографій, а коли настав час здавати гроші, вона почала казати, що „завтра“, а потім взагалі зникла», — розповіла нам мама четвертокласниці.

Водночас і батьки, і директор школи згадують конфлікт, який трапився у День народження дівчинки. Тоді батьки купили на весь клас тістечок, аби привітати Леру. За словами Олесі, бабуся навіть написала директору заяву, мовляв, на яких підставах її годували солодощами, і нібито хотіли отруїти.

Директор Любов Сухракова у коментарях журналістам припустила, що це могло стати приводом не пускати дівчинку.

Зараз за даним фактом проводяться перевірки Кам'янським департаментом з гуманітарних питань. А Лерина бабуся сподівається, що після того, як суд дасть їй опіку над онукою, вона переведе її в іншу школу.