Передплата 2024 ВЗ

У Львівському палаці мистецтв презентували картини «Нової реальності»

  • 24.05.2019, 20:28
  • 646

Виставка під такою назвою присвячена пам’яті Василя Химочки (1950 – 2016), українського художника та мислителя, а роботи, представлені на ній, написані митцем у кінці 1990-х на початку 2000-х років.

Василь Химочка випереджав свій час, творячи унікальні речі, які інколи виходили за межі всіх знаних на той час експериментів у мистецтві. Експозиція його робіт — це спроба синтезу, діяння та споглядання через живопис. Сам Василь результат своєї праці називав оптичним, символічним медитативним мистецтвом, передавав власне бачення світу через яскраві кольори та геометричні силуети.

«На мене він справляв неймовірне враження. Це була людина вулканічного характеру, яка все в собі стримувала, а коли підходила до творення, виплескувала це назовні. Вже тоді (1995 рік) Василь Химочка творив ті речі, які на той час в Україні ще ніхто не наважувався творити. Звертався до таких інтерпретацій, які виходили зсередини його душі», — львівський художник та друг Ввасиля Химочки Ігор Гавришкевич.

«Його завжди цікавило, що людина відчуває, дивлячись на його картини. Тобто, не скільки зауваження, а от саме враження. Часто говорив мені: конкретні зауваження не роби, а от скажи, що тобі в цій картині не подобається», — дружина Василя Химочки Людмила Бут.

Побачити вражаючі картини вживу можна до кінця травня на третьому поверсі Львівського палацу мистецтв.

Схожі новини