Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Якби ми знали зміст Томосу, то ми не погодилися б, - патріарх Філарет

  • 23.05.2019, 19:15
  • 874

Почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ) Філарет заявив, що не знав зміст Томосу про автокефалію до об'єднання єдиної української православної церкви.

Про це він сказав в інтерв'ю проекту «Радіо Свобода» за участю «Голосу Америки» «Настоящее время».

«Склалося об'єднання єдиної української православної церкви. На підставі цього об'єднання Константинопольський патріарх дав нам Томос про автокефалію. Але ми на Соборі не знали його зміст. Дізналися вже після об'єднання. Якби ми знали зміст цього Томосу, то ми не погодилися б на такий Томос», — сказав Філарет.

За його словами, такої назви, як Православна церква України, взагалі немає в православних церквах, і не всі розуміють, що за цим ховається.

«Якщо українська православна церква, то це означає, що всі українці, які живуть на території України або в еміграції — в Європі, Америці, Канаді, Австралії, Латинській Америці, які входять в Київський патріархат, то вони є нашою паствою, нашою частиною. А Томос нам говорить: ні, ці українці, які вам належали, тепер належать не вам, а належать тепер Константинопольському патріархату», — сказав Філарет.

Він зазначив, що окрім того, Томос не дозволяє ПЦУ варити миро, і це також викликає його невдоволення.

«Миро — це святиня, без якої не відбувається таїнство миропомазання. Якщо ми миро повинні отримувати з Константинополя, зі Стамбула, то значить, ми залежні. За назвою ми — автокефальна церква, а в дійсності ми залежимо від того, дадуть нам миро або не дадуть», — пояснив Філарет.

Також Філарет невдоволений тим, що відтепер, згідно з Томосом, усі конфліктні ситуації в ПЦУ вирішує Константинопольський патріархат.

«Три пункти, які відбирають у нас права автокефальної церкви. За назвою ми — автокефальна, а на ділі ми залежна від Константинопольського патріархату церква. Так само, як Українська православна церква МП має незалежність в управлінні, але входить до складу МП», — зазначив Філарет.

Він стверджує, що в жодній автокефальній церкві, яка отримала Томос про автокефалію від Константинопольського патріархату, немає таких правил.

Укрінформ

Схожі новини