Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ПриватБанк подав позов до Коломойського в США

  • 23.05.2019, 12:28
  • 424

ПриватБанк України подав позов до Канцелярського суду штату Делавер (Delaware Chancery Court, США) до екс-співвласника банку Ігоря Коломойського.

Згідно з інформацією на сайті суду, цивільний позов було подано 21 травня поточного року, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Будь-яка інформація про терміни його розгляду на сайті поки що відсутня.

Ресурс Law360 стверджує, що серед відповідачів також другий найбільший екс-власник банку Геннадій Боголюбов та їхні інвестиційні компанії, а обвинувачення стосуються можливого відмивання мільярдів доларів через делаверські shell-компанії, які купували підприємства і комерційну нерухомість в США.

Згідно з публікацією Law360, в позові також фігурують три «агенти» цієї схеми — Мордехай Корф (Mordechai Korf), Хаїм Шохет (Chaim Schochet) та Уріель Цві Лабер (Uriel Tzvi Laber) і майже 20 компаній, зареєстрованих у штаті Делавер.

У своїй заяві ПриватБанк заявив про мільярдні збитки. За його даними, відповідачі використовували кошти для скупки цінної нерухомості в Огайо і ще більше ніж у дюжині штатів, зокрема в Техасі, Флориді та Кентуккі, зазначає цей юридичний ресурс. Гроші пішли на придбання «стратегічно важливих» підприємств із виробництва сталі та феросплавів, розташованих у штатах Огайо, Мічиган, Західна Вірджинія та Кентуккі, а значні інвестиції в комерційну нерухомість були також зроблені в таких місцях, як Даллас і Клівленд, стверджується в позові.

За даними Law360, ПриватБанк обвинувачує всіх причетних нібито в несправедливому збагаченні (unjust enrichment), шахрайських переведеннях (fraudulent transfers), цивільній змові (civil conspiracy) та alter-ego liability (т. зв. питання корпоративної вуалі — ІФ).

ПриватБанк представлений у суді юристами з Abrams&Bayliss LLP та Quinn Emanuel Urquhart&Sullivan LLP, йдеться в публікації.

Як повідомлялося, уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Коломойський і Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Екс-власники банку вважають націоналізацію, в результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування.

Наразі сторони ведуть судові суперечки і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях. Зокрема, Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського скасував рішення про націоналізацію ПриватБанку, а Кабмін 16 травня оскаржив це рішення.

Крім того, на 22 липня 2019 року призначено розгляд апеляційної скарги в Лондонському суді у спорі між ПриватБанком і його екс-акціонерами, оскільки Високий суд Лондона 4 грудня 2018 року визнав невідповідним його юрисдикції позов ПриватБанку. Суд також вирішив скасувати виданий як забезпечувальний захід наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова та ще шести компаній на суму більше ніж $ 2,5 млрд, однак він залишається чинним до розгляду апеляції.

Схожі новини