Передплата 2024 «Добрий господар»

НАТО допоможе Україні позбутися радіоактивних могильників

  • 23.05.2019, 08:13
  • 469

НАТО допоможе Україні знешкодити могильник радіоактивних відходів у селі Цибулеве на Кіровоградщині.

Контракт на здійснення проекту підписали генеральний менеджер Аґенції НАТО з підтримки та постачання Пітер Домен та очільник української інжинірингової компанії NT-Engineering Віталій Дем’янюк, повідомляє Голос Америки.

Могильник на військовому об’єкті «Цибулеве» належить до «історичних». Радіоактивні відходи, що там зберігаються, були утворені ще в процесі діяльності Радянської Армії на території України. ​

Як пояснюють інженери, це, по суті, «брудна бомба». І хоч вона знаходиться на охоронюваній території (військовій базі Міністерства оборони), проте несе в собі загрозу незаконного розповсюдження радіоактивних матеріалів та ризики для довкілля.

Згідно з проектом, на об’єкті проведуть радіаційне обстеження, відтак іонізуючі джерела випромінювання вилучать і відвезуть на місце постійного безпечного захоронення. Після цього територію рекультивують та відновлять.

«Це буде чистий ліс», — сказав «Голосу Америки» очільник NT-Engineering Віталій Дем’янюк.

За його словами, такий же проект його компанія у співпраці з Трастовим Фондом НАТО уже успішно виконала на військовому об’єкті в смт Вакуленчук на Житомирщині. Тоді, вперше в історії України, сховище радіоактивних відходів було переведене в стан «грінфілду» — зеленої галявини.

Що ж до ліквідації могильника в Цибулево, то проект буде реалізований упродовж 18 місяців, його вартість становить 1,5 млн євро. Основними донорами проекту виступили Німеччина і Норвегія.

Схожі новини