Передплата 2024 «Добра кухня»

Коли у Львові припиниться “епідемія” замінувань?

Білий бусик із написом “Вибухотехнічна служба” розриває виттям сирени ранкове повітря львівських вулиць. Вибухотехніки поспішають на чергове анонімне “замінування”... Така картина вже стала звичною у місті. Останнім часом фальшиві повідомлення про закладення вибухівки фіксують щодня, часом по кілька на день.

Коли верстався цей номер, відділ комунікації Г У Нацполіції у Львівській області повідомив про черговий інцидент: до поліції надійшло повідомлення про замінування середньої школи № 3 (вул. С. Бандери, 11). Дітей із вчителями евакуювали на безпечну відстань, на місці працювали слідчо-оперативна група, експерти-вибухотехніки, кінологи, інші служби. Вибухонебезпечних та підозрілих предметів не виявили.

Досі усі повідомлення про замінування були фейковими, тобто вибухівки не знаходили. Як правило, такі повідомлення надходять на електронну пошту Нацполіції, тому відправників знайди практично неможливо. Однак львівські патрульні кілька днів тому затримали на гарячому «мінера», який вирішив повідомити про замінування на телефон 102. Зловмисник завідомо неправдиво повідомив про замінування приміщення лото «Космолот» на вул. Залізничній. Диспетчерка продовжила говорити з заявником, а одночасно сповістила патрульних поліцейських. Ті оперативно під’їхали до таксофона, звідки був дзвінок, і затримали 23-річного львів’янина, який ще не встиг закінчити розмову. Тепер йому загрожує покарання за ст. 259 ККУ (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років).

Але буквально наступного дня надійшло повідомлення про замінування п’яти нових об’єктів, серед яких три знакових університети — Львівський національний університет ім. І. Франка, Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та Львівський державний університет безпеки життєдіяльності. А ще перед тим зловмисники повідомили про замінування 13 житлових будинків, семи готелів, Міжнародного аеропорту «Львів» ім. Данила Галицького та семи лікарень.

Коли припиниться «епідемія» замінувань у Львові? Питання риторичне… Подейкують, фейкові повідомлення — частина злочинної схеми із вимагання грошей у власників великих торгових об’єктів. Мовляв, їм краще дати «відкупного», аніж зупиняти на цілий день роботу і нести ще більші збитки. Інша версія — повідомлення про замінування надходять із Росії та окупованих територій і є частиною гібридної війни РФ проти України.


Схожі новини