Передплата 2024 «Добра кухня»

У Зеленського прояснили долю співпраці з МВФ

  • 22.05.2019, 15:58
  • 549

Спричинена достроковими виборами до Верховної Ради невизначеність із парламентською коаліцією та урядом може вплинути на поточну співпрацю України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою stand-by, допускає представник президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Думаю, питання в тому, що МВФ хоче розуміти, хто буде урядом, хто буде коаліцією, з ким відбуватиметься подальша співпраця — все-таки горизонт співпраці більший, ніж місяць-два», — сказав він журналістам у кулуарах засідання Кабінету Міністрів у Києві в середу.

«Думаю, вони зараз проводитимуть якісь зустрічі та консультації. А через два місяці оновлюватимуть ситуацію за підсумками виборів і нового уряду», — додав Герус.

Представник президента відкинув припущення, що на стан співпраці з фондом могли вплинути якісь нещодавні кадрові призначення.

Він уточнив, що за переговори з МВФ у команді президента Володимира Зеленського відповідає екс-міністр фінансів Олександр Данилюк.

Герус зазначив, що співпраця з МВФ чітко регламентована меморандумом, в якому містяться певні вимоги, зокрема повернення відповідальності за незаконне збагачення.

Представник президента в Кабміні уточнив, що МВФ на сьогодні не має жодних нових вимог або претензій щодо ціни на газ.

«Цей пункт у меморандумі виконано. На сьогодні це питання не є актуальним», — наголосив Герус.

Водночас він зазначив, що питання цін на газ для населення, як і раніше, актуальне.

«Треба думати, як можна тут ситуацію далі розвивати, поліпшити. Має бути знайдено баланс: з одного боку — співпраця з МВФ, з іншого — український споживач, який має бути здатний оплачувати комунальні послуги і жити нормально та покращувати свій добробут», — сказав представник президента.

Як повідомлялося, місія МВФ прибула в Київ 20 травня для оцінювання виконання поточної програми співпраці з Україною за програмою stand-by і консультацій щодо IV статті статуту МВФ та розпочала зустрічі 21 травня.

У ЗМІ в середу з'явилися повідомлення про нібито дострокове згортання місії, проте в представництві МВФ агентству заявили, що експерти фонду продовжують свої зустрічі з владою. Згідно з даними агентства, рішення Зеленського про розпуск ВР і заява про відставку прем'єра дійсно створили проблему для роботи місії, проте вона залишається в Києві.

Раніше голова представництва фонду в Україні Йоста Люнгман зазначав, що місія планує працювати в Україні два тижні. Серед основних проблемних питань він відзначив ухвалення нової редакції закону про відповідальність за незаконне збагачення після скасування попередньої Конституційним Судом у лютому цього року.

Нову програму співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by було затверджено 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $ 3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (майже $ 1,4 млрд) надано відразу, тоді як решту коштів виділятимуть за підсумками піврічних переглядів програми в 2019 році.

Схожі новини