Передплата 2024 «Добра кухня»

«Картельна змова політичних еліт для збереження себе у владі», - рух «Чесно» про вибори за закритими списками

  • 22.05.2019, 13:13
  • 523

Сьогодні, 22 травня,парламент зібрався на позачергове засідання для розгляду змін до закону про вибори народних депутатів, який передбачає закриті списки та зниження прохідного бар'єра.

Однак зазначається, що законопроект ще навіть не має номера, бо він ще не зареєстрований.

Перехід на закриті списки й надання партіям імперативного мандату виглядають як відверта картельна змова політичних еліт для збереження себе у владі, про це заявляє рух «ЧЕСНО», передає «5 канал».

ГО Центр UA та Рух ЧЕСНО закликають до ухвалення виборчої реформи — переходу на пропорційну систему з відкритими регіональними списками — з 2017 року.

«Ми переконані, що запровадження будь-якої іншої системи на позачергових чи чергових виборах означатиме зраду очікувань виборців як 302 народних депутатів, які підписалися під Коаліційною угодою 2014 року, так і зраду очікувань виборців новообраного Президента Володимира Зеленського, який обіцяв відкриті списки у своїй програмі й під час інавгураційної промови закликав народних депутатів ухвалити пропорційну систему з відкритими списками», — сказано в заяві".

Пропонована зміна виборчих правил передбачає не лише перехід на пропорційну систему з закритими списками, але і зниження прохідного бар'єра та впровадження імперативного мандату.

«Обраний за такими правилами Парламент не лише матиме труднощі з формуванням коаліції та ухваленням реформаторських рішень, а й стане територією внутрішньопартійної диктатури. Перехід на закриті списки й надання партіям імперативного мандату виглядають як відверта картельна змова політичних еліт для збереження себе у владі», — наголошують у заяві.

В організації зазначають, що Президент України Володимир Зеленський та народні депутати повинні знайти спосіб провести наступні парламентські вибори за пропорційною системою з відкритими регіональними списками

«Ми закликаємо депутатів Верховної Ради України не ставати співучасниками змови, яка може перекреслити надії громадян на формування підзвітного представницького органу влади, яким має бути Парламент», — підсумував рух «Чесно».

Зазначимо, нардеп Олексій Гончаренко у Верховній Раді розповів, що фракція «Блок Петра Порошенка» вирішила не голосувати за Закон про вибори саме через закриті списки.

Схожі новини