Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Пожежні зміни до закону» у Порошенка назвали фікцією, а не реформою виборчої системи

  • 21.05.2019, 16:44
  • 549

Пожежні зміни до виборчого законодавства вже після того, як оголошене рішення Президента про розпуск Верховної Ради, – це фікція, а не реформа виборчої системи. І покликана вона не покращити законодавство, а підіграти інтересам окремих політичних сил.

Про це повідомляє прес-служба БПП «Солідарність».

Зазначається, що ініціатори швидкої корекції закону залишають незмінною ключову проблему — закритість партійних списків. Якою б не була система — змішаною, мажоритарною чи пропорційною — списки мають бути відкритими. Це і є реформа, все інше — її імітація або чистої води політична кон’юнктура.

«А пропоноване зниження прохідного бар’єру до 3% створює ситуацію політичної безвідповідальності, і може бути шляхом до політичної дезінтеграції України, проведення до парламенту регіональних політичних проектів та „кишенькових“ партій, які фінансуються олігархами», — йдеться у повідомленні.

Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» вважає, що Верховна Рада має найближчим часом зосередитись на ретельному розгляді у другому читанні Виборчого кодексу, знайти оптимальну модель відкритих списків.

«При цьому процес зміни виборчого законодавства має відбуватися відповідно до стандартів ОБСЄ, про що публічно заявила і ЦВК. Усталена міжнародна практика у демократичних країнах не передбачає зміну виборчого законодавства пізніше ніж за рік до проведення відповідних виборів», — зазначають у партії.

«Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» наголошує, що починаючи з 2014 року в Україні відбулися 2 президентські виборчі кампанії, вибори до Верховної Ради України та до місцевих рад, і кожна з цих кампаній за оцінками міжнародних спостережних місій відбувалася чесно і прозоро, у відповідності до стандартів. Переконані, що ця висока планка має триматися і надалі, щоб політична доцільність не зруйнувала довіру суспільства до виборчих процедур.

Ми також наполягаємо на тому, що оголошення позачергових виборів має відбуватися виключно у правовому полі — відповідно до Конституції України", — наголошується у заяві БПП.