Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Урядова криза в Австрії: парламент розгляне вотум недовіри уряду

  • 21.05.2019, 15:31
  • 480

Після публікації скандального відео з Ібіци нижня палата парламенту Австрії 27 травня збереться на надзвичайне засідання, на якому розгляне вотум недовіри уряду канцлера Себастіана Курца.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на ORF.

«Парламент проведе спеціальне засідання в понеділок 27 травня», — повідомив глава Національної ради Вольфганг Соботка.

Цю дату розкритикували опозиційні партії, які хотіли, щоб парламент проголосував за недовіру уряду до виборів у Європейський парламент, які відбудуться в Австрії 26 травня. Проте Соботка використав своє право глави Нацради встановити дату на свій розсуд.

Нагадаємо, скандал з відеозаписом за участю віце-канцлера і лідера правої Австрійської партії свободи Гайнца-Крістіана Штрахе призвів до урядової кризи в Австрії. У понеділок ввечері всі міністри від Партії свободи подали у відставку.

Міністри вийшли з уряду після того, як канцлер Себастіан Курц зажадав відставки глави МВС Герберта Кікля.

Політична криза в Австрії спалахнула у п’ятницю, коли німецькі видання Süddeutsche Zeitung і Spiegel оприлюднили відеозаписи зустрічі, яка відбулася в липні 2017 року на Ібіці. Згідно з цими записами, віце-канцлер Австрії, глава ультраправої Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе зустрічався з росіянкою Альоною Макаровою, племінницею олігарха з оточення Путіна. Вона нібито планувала інвестувати не зовсім легальні кошти в Австрії.

У суботу віце-канцлер визнав автентичність записів та подав у відставку, а свої дії назвав «п'яною історією».

В неділю було оголошено про проведення дострокових виборів у вересні через розпад урядової коаліції. Точна дата виборів поки невідома.

Схожі новини