Передплата 2024 «Добрий господар»

Стартап 1968 року, або Фольксваген за 500 мільйонів доларів

  • 20.05.2019, 17:15
  • 2 940

Модний вислів «стартап» сорок років назад особливо не використовувався. Але є в історії бізнесу унікальні приклади, коли чудова ідея, невеличкі інвестиції та працелюбність автора створюють міжконтинентальну бізнес-імперію.

Коли ви у відрядженні до столиці використовуєте мобільний додаток доставка Domino's Pizza Київ або заходите до стильної піцерії у Львові або Одесі — знайте: ви доторкнулись до справжньої американської легенди.


Помилка на півмільярда

В 1968 році брати Монагани викупили у банка за $ 75 закладену за борги маленьку піцерію. Попередній власник із полегшенням віддав ключі та показав, як працює піч (брати взагалі не мали уяви про технологію приготування піци).
Початок бізнесу був важкий — клієнтів мало, запозичені в банку $ 500 танули, як сніг на сонці; попереду очікувалось нове банкрутство нещасливої піцерії. Один з братів не витримав напруги та вийшов із сімейного бізнесу. Відступними стало право користуватися фірмовим автомобілем «Фольксваген-жук».


Том Монаган залишився сам. Попереду були нові партнери, які довели підприємство до банкрутства, велика пожежа та багато проблем. Але Том наполегливо працював. Зараз у 86 країнах світу працює 14 100 піцерій мережі Domino's. Через 38 років Монаган продав 73% акцій підприємства ради нового благодійного проекту. Залишив за собою 27% акцій, Том отримав від нових партнерів 1 мільярд доларів США. Саме тоді журналісти назвали легендарний «Фольксваген» «авто на $ 500 000 000».


Ідея на мільярд

Про бізнес містера Монагана пишуть книги, його досвід вивчають у найкращих світових університетах. Успіх складається з багатьох факторів. Але завжди в основі вдалої інвестиції є ідея — нова, потрібна, та реальна у виконанні.
Перша ідея Тома спрацювала відмінно та використовується піцейолами й до сьогодні. Лозунг «доставимо за 30 хвилин, або забирайте безкоштовно» — це справжня знахідка. Азарт клієнтів та кур’єрів іноді доводив до виклику поліції, але невеличкі скандали лише роздмухували цікавість.

Безкоштовні піци були відмінені зовсім недавно — щільний трафік приводив до порушень кур’єрами ПДД. Але всі клієнти Domino's Pizza отримують у разі затримки замовлення сорі-карту із правом отримання безкоштовної страви при наступному замовленні.

Ну що, скуштуймо шматочок американської мрії?