Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Пряме порушення Конституції", - Тарас Чорновіл про розпуск Ради

Заява новообраного президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради є прямим порушенням Конституції.

Про це «Прямому» розповів політолог Тарас Чорновіл.

«Поки що, я бачу тільки дві речі, перше — це повне, грубе ігнорування і норм Конституції, і процедури, і друге — це вихід на 100%, абсолютну і повну конфронтацію. Можливо, з розрахунком на те, що наглість друге щастя і що це може дати 226 голосів конформістів в Раді, які будуть готові йому підігрувати», — наголосив Чорновіл.

За його словами, заява Зеленського про розпуск Верховної Ради є абсолютно антиконституційна та є прямим порушенням Конституції.

«Я тут не заявляю, що новообраний президент не може під час інавгураційної промови зробити заяву з тим, що „я маю намір розпустити Верховну Раду“ тощо. А він це оголосив, як доконаний факт. Це пряме порушення Конституції в частині підстав, том що насправді таких підстав не існує. В нас Україна є парламентсько-президентська республіка, а тільки в єдиній формі правління, президент чи монарх, може зробити заяву, що „я розпускаю парламент“. Тому, що не може бути розпущений парламент, можуть бути припинені його повноваження у випадку, якщо відбулась бездіяльність, яка підтверджується конкретними конституційними нормами. Цього нема», — додав Чорновіл.

Схожі новини