Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хроніки реваншу: Андрій Портнов твердить, що повернувся в Україну

Екс-заступник глави адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов заявив про повернення в Україну.

Про це Портнов повідомив у своєму Тelegram-каналі 19 травня.

«Друзі, понад 5 років я не був у своїй країні. І сьогодні хочу дати впевнений сигнал тисячам людей, які залишили Україну — час повертатися, будувати і відновлювати. Привіт, моя дорога Батьківщина!», — заявив він.

Нагадаємо, 28 лютого 2014 Генеральна прокуратура України скерувала вимогу до Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України з вимогою негайно затримати осіб, які причетні до масових вбивств активістів у центрі міста Києва в період з 18 по 22 лютого 2014 року, в цьому списку і колишній заступник голови Адміністрації Президента Андрій Портнов.

15 серпня Печерський районний суд Києва частково задовольнив позов Портнова до Генпрокуратури України про захист честі, гідності та ділової репутації, постановивши визнати недостовірною інформацію про його, нібито, причетність до масових вбивств активістів на Майдані під час зимових подій 2014 року.

9 жовтня суд визнав недостовірною інформацію про причетність Андрія Портнова до участі в розкраданні землі та об'єктів нерухомості в Межигір'ї та легалізації коштів, оприлюднену керівництвом Генеральної прокуратури України на його адресу на прес-конференції 20 травня і зобов'язав Генеральну прокуратуру України в 10-денний термін цю інформацію публічно спростувати.

5 березня 2014 року Рада Європейського Союзу ухвалила блокування коштів загалом 17 осіб з числа колишніх урядовців та наближених до екс-президента Януковича, які підозрюються в незаконному використанні бюджетних коштів. Екс-заступник голови Адміністрації Президента Андрій Портнов також ввійшов в цей список. Санкції Є С проти Андрія Портнова були скасовані 5 березня 2015 року.

У жовтні 2015 року Суд Європейського союзу, розташований у Люксембурзі, ухвалив рішення у справі «Портнов проти Ради ЄС» на користь Портнова та визнав накладення санкцій незаконним.

Схожі новини