Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скандал з росіянкою в Австрії: канцлер наполягає на відставці глави МВС

Канцлер Австрії Себастьян Курц наполягає на відставці глави МВС Герберта Кікля, який представляє Австрійську партію свободи, чий лідер Гайнц-Крістіан Штрахе сьогодні подав у відставку через скандал з відео про домовленості з "багатою росіянкою".

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Kurier.

Повідомляється, що Австрійська народна партія, яку очолює Курц, поставила умовою збереження коаліції з партією свободи відставку Герберта Кікля.

Разом з тим в Партії свободи радше готові вийти з коаліції, ніж поступитися главою МВС.

Повідомляється, що зараз канцлер взяв час на роздуми. Очікувалося, що він виступить з заявою з приводу коаліції о 14.00 за місцевим часом, однак заяву відклали.

Нагадаємо, напередодні німецькі видання Süddeutsche Zeitung і Spiegel оприлюднили відеозаписи зустрічі, яка відбулася в липні 2017 року на Ібіці. Штрахе зустрічався з росіянкою Альоною Макаровою, племінницею олігарха з оточення Путіна. Вона нібито планувала інвестувати не зовсім легальні кошти в Австрії, в тому числі обговорювалося придбання нею австрійського видання Kronen Zeitung, де вона пропонувала просувати лінію Австрійської партії свободи, щоб привести її до перемоги на виборах.

Під час зустрічі, яка тривала майже 7 годин, Штрахе в обмін на російську підтримку зробив співрозмовниці кілька сумнівних пропозицій. Зокрема, пропонував їй вигідні державні контакти у разі участі своєї партії в роботі уряду.

У суботу Штрахе оголосив про свою відставку з посади віце-канцлера і голови Австрійської партії свободи.

У Відні під офісом канцлера проходить стихійний мітинг за участі кількох тисяч людей, які вимагають призначення дострокових виборів.

Схожі новини