Передплата 2024 ВЗ

У Львові лунала клезмерська музика з балканськими мотивами

У рамках промоційного туру містами України «Київ-Клезмер-Тур» до Львова завітав дует французьких музикантів світового рівня - Самуель Берто (кларнет) та Станко Марінковіч (акордеон).

Музиканти виступили перед львівською публікою з єдиним концертом у Львові, під час якого представили власне прочитання та виконання відомих класичних та народних творів.

Концерт відбувся у межах І І Міжнародного «KYIV KLEZMER FEST» — фестивалю сучасної клезмерської музики та єврейської культури, що триває в Україні від 7 до 25 травня за підтримки Українського Культурного Фонду, Департаменту культури КМДА, Французького Інституту в Україні, Австрійського культурного форуму та низки громадських організацій.

Цьогоріч фестиваль збігається в часі зі святкуванням Днів Європи в Україні. Як зазначають організатори, це дуже символічно, адже музична традиція східноєвропейських євреїв, знана нині як клезмер, склалася на території України та увібрала в себе найкращі мелодії народів Європи.

Перед виступом у нашому місті французькі музиканти у рамках промотуру побували у Чернігові та Луцьку.

Перед концертом виконавці зустрілися із представниками львівських ЗМІ. Кореспондент «ВЗ» мала нагоду взяти участь у цьому жвавому і творчому спілкуванні.

Музиканти у свій спосіб презентують світові музику єврейського народу. Минуло десять років, як вони у дуеті виконують клезмерську музику у поєднанні з елементами балканської.

Самуель Берто починав із класичної музики, а Станко Марінковіч — з балканської. Вони — обидвоє парижани. Тамі вони зустрілися і почали грати клезмерську музику разом.

Перший фестиваль, на якому вони виступили вперше разом, — це був фестиваль у Празі. «Як відомо, клезмерська музика — це музика євреїв Східної Європи. Душа єврейського народу, яка мене сильно торкає, їхня історія, їхні страждання, — саме це мене найбільше торкнуло. Тому я почав грати клезмерську музику, а згодом інтерпретувати її разом зі Станко», — зазначив Самуель Барто.

Для музикантів єврейський народ — це народ, який дуже любить життя. Попри різні негаразди, він зумів зберегти радість від життя, щоб пізніше насолоджуватися ним у повному сенсі цього слова. Це — гарний символічний приклад для інших народів.

Самуель Барто розповів, що вже не вперше відвідує Львів, і йому надзвичайно подобається Україна. Був у Рівному, Луцьку, брав участь у проектах з іншими оркестрами в Україні і Франції. Станко Марінковіч — удруге в Україні і вперше у Львові. Станко — зі Сербії, а переїхав до Парижу разом із батьками, й тому він, як і ми, слов'янин, тому бачить близькість із нами, каже, що в нас навіть однакові погляди на життя.

Музиканти настільки захопилися Львовом, що замість того, аби поїхати ввечері, залишилися, аби подивитися, наскільки гарне наше вечірнє місто. Вони також готові включити до свого репертуару українську музику. На думку музикантів, українська народна музика має схожість з балканською, і водночас вона не перегукується з нею, є іншою. Вони чули багато наших мелодій, які торкають, на їхню думку, це музика, яка йде з глибини душі. Вона має елементи театру і звучить урочисто, з поєднанням елементів свята і традицій.

У неділю виступ дуету французьких музикантів Самуеля Берто (кларнет) та Станко Марінковіч (акордеон) можна побачити і послухати у Києві, на Контрактовій площі. Саме на цій площі у столиці України відбудеться два великі концерти у рамках ІІ Міжнародного «KYIV KLEZMER FEST» — 2019. «На фестивальну сцену вийдуть музиканти світового рівня, ентузіасти на професіонали, культуртрегери та добрі друзі усіх добрих людей з тим, щоб влаштувати космічний міст між корінням та серцями. «Це танці, сміх, сльози та любов», — обіцяють організатори.

Схожі новини