Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Суд достроково зняв судимість з екс-депутата Лозінського, засудженого за вбивство

  • 18.05.2019, 14:55
  • 582

Дніпровський райсуд Києва достроково зняв судимість з колишнього народного депутата Віктора Лозінського, засудженого за вбивство у 2009 році жителя Голованівського району Кіровоградської області Валерія Олійника.

Про це йдеться в ухвалі суду від 6 травня 2019 року, розміщеної на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень, за рішенням головуючої судді Марії Сазонової.

Зокрема, Лозінський звернувся до Дніпровського райсуду Києва із заявою, в якій просив зняти з нього судимість за вироком цього суду від 20 квітня 2011 року, зміненого ухвалою Апеляційного суду столиці від 26 березня 2012 року та ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 1 березня 2013 року.

На судовому засіданні Лозінський пояснив своє клопотання тим, що, хоча законом «Про Національне антикорупційне бюро України» № 1698-VІІ були внесені зміни до ст. 91 Кримінального кодексу України щодо заборони зняття судимостей до закінчення визначених ст. 89 ККУ строків у випадках засудження за умисні тяжкі, особливо тяжкі та корупційні злочини, проте він має право на дострокове зняття судимості, оскільки положення ч. 2 ст. 91 ККУ, які погіршують його становище, на нього не розповсюджуються, оскільки не мають зворотної дії в часі.

Своєю чергою прокурор виступив проти задоволення клопотання, посилаючись на його необґрунтованість та відсутність підстав, які обумовлюють дострокове зняття судимості з Лозінського. У матеріалах суду сказано, що діяльність Лозінського після відбуття покарання, з 6 квітня 2016 року по теперішній час, спрямована на створення і роботу нових підприємств, організацію виробництва. Зокрема, сказано, що, відповідно до характеристики Голованівської селищної ради Кіровоградської області від 15 березня 2019 року, Лозінський з 7 квітня 2016 року зарекомендував себе винятково з позитивної сторони, ним була створена агрофірма «Вітчизна-Агро», також він є засновником та власником ще декількох підприємств на території Голованівського району (ТОВ Агрофірма «Копенкувате».

«За цей час неодноразово надавав волонтерську допомогу бійцям у зоні АТО, за що має численні подяки від благодійних фондів, Національної спілки ветеранів і учасників бойових дій в зоні АТО, військового комісара Волноваського районного військкомату», — йдеться у матеріалах суду.

Також сказано, що Лозінський неодноразово надавав благодійну допомогу освітнім, спортивним та дитячим закладам, релігійним громадам, сім’ям загиблим у зоні АТО та в Афганістані, бере активну участь в роботі ветеранських організацій району, постійно надаючи їм матеріальну підтримку. На переконання суду, після відбуття покарання у вигляді позбавлення волі Лозінський своєю зразковою поведінкою і сумлінним ставленням довів своє виправлення.

Суд задовольнив клопотання Лозінського і вважає за можливе зняти з нього судимість.

Довідка:

16 червня 2009 року на території мисливських угідь у Кіровоградській області Лозінський, прокурор Голованівського району Євген Горбенко і начальник райвідділу міліції Михайло Ковальський вбили місцевого жителя Олійника. У квітні 2011 року Дніпровський райсуд Києва засудив Лозінського до 15 років позбавлення волі. Пізніше Вищий спецсуд з цивільних і кримінальних справ зменшив йому покарання до 10 років ув'язнення. У червні 2014 року Бориспільський міськрайсуд Київської області за клопотанням захисників засудженого ухвалив рішення звільнити Лозінського з колонії через хворобу.

У квітні 2016 року Апеляційний суд Київської області визнав правомірним і залишив без змін це рішення. Згодом Лозінський залишив виправну колонію у зв'язку з умовно-достроковим звільненням за рішенням суду.

Схожі новини