Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львів’яни зможуть безкоштовно протестуватися на ВІЛ

  • 18.05.2019, 13:43
  • 768

З 17 по 24 травня українців закликають протестуватися на ВІЛ та вірусні гепатити В і С.

Про це повідомляє Львівський портал з посиланням на Центр громадського здоров’я.

За оцінками національних та міжнародних експертів, нині в Україні близько 200 тисяч ВІЛ-позитивних людей і понад 60 тисяч з них не знають про свій статус. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Київська, Чернігівська область, а також Київ.

«Більш ніж 50% осіб віком від 15 років ВІЛ-інфекцію виявляють вперше на 3 та 4 клінічних стадіях. Пізніх стадіях, коли ослаблений вірусом організм вже не може долати прості захворювання. Хвороба на ВІЛ загрожує не лише групам ризику, адже у понад 65% випадках захворювання на ВІЛ передається статевим шляхом», — йдеться у повідомленні Центру громадського здоров’я

Також зазначається, що в рамках тижня тестування, який проводить Центр Громадського здоров’я МОЗ України, у Києві та інших містах країни працюватимуть мобільні лабораторії Альянсу громадського здоров’я та AHF Україна. Зокрема, у Львові безкоштовно процедуру тестування можна пройти 24 травня з 12 по 15 год у головному корпусі Медуніверситету, що на вулиці Пекарській, 69.

Процедура тестування — дуже швидка та абсолютно безкоштовна. Результат швидкого тесту на ВІЛ готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин — підготовка і забір крові з пальця, 10 — очікування результату.

Гепатит B і C — два основних типи з 5 різних інфекцій гепатиту, що є причиною 96% всіх випадків смерті від гепатиту. Близько 325 мільйонів людей у ​​світі живуть з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту B або вірусом гепатиту C. Від наслідків хронічного гепатиту (рак, цироз печінки) щороку помирає близько 700 000 людей.

За оцінками експертів, нині в Україні близько 1,5 мільйони людей мають вірус гепатиту С та півмільйона людей, які мають хронічне захворювання на гепатит В. Натомість про свій статус знають лише 20% хворих на вірусний гепатит В, на гепатити С — тільки 8%.

Обов’язкове тестування на гепатити необхідно проходити групам ризику:

споживачам ін’єкційних наркотиків,
працівникам комерційного сексу,
чоловікам, які мають секс з чоловіками,
вагітним,
ВІЛ-позитивним
людям, яким здійснювали переливання крові та її компонентів (особливо у 90-х та на початку 2000-х роках)
Також рекомендовано тестування:

якщо у вас була велика кількість партнерів та ви практикували незахищений секс. Ризик зараження статевим шляхом на гепатит В за оцінкою експертів становить 30% - це дуже високий показник (Для гепатиту С- не типовий шлях передачі);
якщо ви робили пірсинг та тату;
якщо робили татуаж, манікюр та педикюр у салонах, де не впевнені, що достатньо стерелізують прилади;
при порушенні елементарних правил гігієни в той час: коли людина разом з членами сім’ї користуються однією бритвою, манікюрними ножами і іншими предметами, на яких може зберігатися кров;
при медичних процедурах, якщо не дотримано санітарних правил обробки інструментів, перевірки крові перед переливанням, тощо.

Також можна самостійно придбати експрес-тест на гепатити у аптеці. Вони коштують близько 85 грн. У випадку, якщо експрес-тест буде позитивним, необхідно обов’язково пройти повторне тестування у медзакладі.

Довідково:

Європейський тиждень тестування було запроваджено у 2013 році. Мета ініціативи — збільшити кількість тестування на ВІЛ і вірусні гепатити та підвищити обізнаність людей про переваги раннього тестування на ці захворювання.

Схожі новини