Передплата 2024 «Добрий господар»

Зловмисники «заміновують» навіть лікарні

Останніми місяцями інформація від анонімів про начебто закладену вибухівку надходить майже щодня

Житлові будинки, лікарні, торгові центри, готелі, школи, заводи… Усі ці локації у Львові регулярно стають об’єктами «замінування». Повідо­млення про нібито закладену вибу­хівку надходять від анонімів зазвичай на електронну скриньку Г У Нацполіції у Львівській області. На щастя, досі усі вони виявлялися фейковими, і ви­бухівки не знаходили. Але все одно із будівель евакуйовували сотні людей, на об’єктах працювали вибухотехні­ки, інші служби… В останні місяці по­відомлення про псевдозамінування у Львові почастішали, інформація від анонімів надходить майже щодня.

Так, у середу, 15 травня, повідоми­ли про замінування тринадцяти жит­лових будинків, семи готелів, Між­народного аеропорту «Львів» ім. Данила Галицького та семи лікарень. Це лікарня швидкої медичної допомоги на вул. Ми­колайчука, 9, лікарня Львівської заліз­ниці (Огієнка, 5), дитяча лікарня на вул. Орлика, Львівська міська косметоло­гічна лікарня (пр. Чорновола, 1), Львів­ська обласна інфекційна лікарня (Пекар­ська, 54), 4-а міська клінічна лікарня (вул. Стецька, 3) та Львівська обласна клінічна лікарня (вул. Некрасова, 15).

Протягом дня, коли правоохоронці перевіряли інформацію про замінуван­ня, у цих медичних закладах тимчасово не приймали пацієнтів, лише ургентних. Розпочаті ургентні операції не припиня­ли, а от заплановані операції відклали. У результаті перевірки вибухонебезпечних або підозрілих предметів не виявлено.

І вже наступного дня, у четвер, 16 трав­ня, — нова порція інформації про «заміну­вання» — тепер уже семи готелів міста. Як повідомив керівник ГО «Варта-1» Ігор Зінкевич, інформацію про замінуван­ня скинули на електронку Г У Нацполіції у Львівській області з пошти [email protected]. «Замінували» такі готелі: Cisar (вул. Городоцька, 65), «Євроготель» (вул. Тершаковців, 6а), «Таурус» (вул. Князя Святослава, 5), «Львів» (пр. Чорновола, 7), Premier Hotel Dnister (вул. Яна Матей­ка, 6), «Нота Бене» (вул. Поліщука, 78а), «Рамада» (вул. Яворського, 2а).

Як повідомила «ВЗ» начальник від­ділу комунікації Г У Нацполіції у Львів­ській області Світлана Доброволь­ська, останнім часом зловмисники надсилають свої повідомлення на електронну скриньку Нацполіції. Нічого не ви­магають, ні грошей, ні якихось дій, про­сто надсилають повідомлення. В їхніх діях немає жодної логіки. «Яка може бути логіка в божевільного?» — підсумувала Світлана Добровольська.

А може, певна логіка в таких діях усе-таки є? Адже повідомлення про заміну­вання тягне за собою зупинку в роботі торгового центру чи того ж готелю що­найменше на день. А це великі фінансові збитки. Подейкують, зловмисники вима­гають у великих торгових центрів гроші — за те, що не будуть розсилати повідо­млення про замінування. Працівники од­ного зі львівських супермаркетів розпо­віли «ВЗ», що торік їхній власник пішов на поступки шантажистам і передав їм 100 тисяч гривень. Після чого ті переключи­лися на інші установи…

Дії «мінерів» можуть розглядатися і як елемент російської гібридної війни проти України, адже це справжній удар по на­шій економіці. Під час останньої апарат­ної наради у Львівській ОДА також йшло­ся про масові замінування. Зокрема, начальник ГУ СБУ у Львівській облас­ті Олександр Ткачук розповів, що ано­німні повідомлення про замінування тор­гових центрів, готелів та інших будівель у Львові продовжують надходити з Росії та окупованих нею територій України.

Схожі новини