Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Децентралізацію рубають під корінь

У місцевих бюджетів хочуть забрати акцизний податок від тютюну, а з нового року заберуть акциз із пального

Не встигли наші новостворені об’єднані територіальні громади зіп’ятися на ноги, як держава вже починає їм «закручувати гайки». Федерація роботодавців України (її контролює олігарх Дмитро Фірташ. — Авт.) звернулася до уряду з пропозицією скасувати акцизний податок із роздрібної реалізації тютюнових виробів. Крім того, у парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків та зборів», яким, зокрема, також пропонується скасувати роздрібний акциз із тютюну. Автор законопроекту — нікому не відомий нардеп від «Народного фронту» Вадим Кривенко.

І якщо за акциз із тютюну ще мож­на поборотися, то від місцевих гро­мад точно заберуть акциз від продажу пального і передадуть його до держав­ного дорожнього фонду. Це відбудеться вже з нового, 2020 року і вже закладе­но в Законі «Про державний бюджет», у Бюджетному та Податковому кодексах.

Власне залишення на місцях цих привабливих податків і було головною «фішкою», якою влада переконувала громади на місцях об’єднуватися і всту­пати у процес децентралізаційних ре­форм. І тепер ось такий неприємний сюрприз…

Асоціація міст України в особі голо­ви Віталія Кличка вже звернулася до прем’єр-міністр Гройсмана — підтри­мати інтереси місцевого самовряду­вання та не допустити скасування ак­цизу з тютюну. АМУ вважає, якщо таке трапиться, то втрати місцевих бюдже­тів становитимуть понад 2,4 млрд грн. Це може звести нанівець усі зусилля із впровадження децентралізації та спри­чинити її згортання.

Консультант з бюджетних питань Офісу реформ у Львівському регіо­нальному відділенні Асоціації міст України Ярослава Пишник розповіла «ВЗ», що питання скасування акцизного податку з реалізації тютюну «мусолить­ся» вже другий рік. Цей податок зарахо­вується повністю до загального фонду бюджетів органів місцевого самовря­дування і є стабільним джерелом напо­внення цих бюджетів. «За підрахунками Фіскальної служби Львівської області, за перший квартал 2019 року до місцевих бюджетів області від цього акцизу на­дійшло 108 млн грн, — розповіла Ярос­лава Пишник. — Можливо, здається, що це не дуже великі суми, але вони важ­ливі для бюджетів сіл, селищ, містечок, ОТГ. Так само важливим для них є і ак­циз від пального. Він становить близь­ко 5−6 млн у рік — у тих сільських радах та ОТГ, на території яких є автозаправ­ки. Мета децентралізації — створити фі­нансово спроможні об’єднані громади. Якщо заберуть акцизний податок із тю­тюну, пально-мастильних матеріалів, то про яку стабільність і фінансову спро­можність можна буде говорити? Хоча б на п’ять років треба дати спокій місце­вим бюджетам. Щоб вони мали можли­вість трошки розвиватися. Бо ці кошти йдуть на соціальну сферу, ремонт доріг, дитячих садочків, установ культури. Це немалі гроші. Особливо ОТГ дуже пиль­нують ці податки — акциз із тютюну, паль­ного. Не секрет, що в нас, особливо на прикордонних трасах, повно нелегаль­них заправок. Так голови ОТГ у третій го­дині ночі їздять по трасі з муніципала­ми і закривають ці заправки — тільки для того, щоб в ОТГ надійшло більше акцизу. І тут — на, маєш!».

Схожі новини