Передплата 2024 ВЗ

Названо фактор, що прискорює старіння у шість разів

  • 16.05.2019, 08:26
  • 994

Американські вчені дійшли висновку, що напружена робота і навчання, яке збільшує рівень стресу в організмі, скорочує довжину теломерів – ділянок хромосом, за довжиною яких можна зробити припущення про тривалість життя та здоров'я людини – та призводить до клітинного старіння.

У дослідженні, яке проводилося в Мічиганському університеті, взяли участь 250 молодих медиків, пише УНІАН із посиланням на MedicalXpress.

Вчені простежили за ДНК молодих лікарів. Спостереження показали, що у перший рік їхньої роботи процеси старіння ДНК прискорюються в 6 разів проти норми. У всіх медиків, за якими спостерігали дослідники, відзначалося істотне зменшення теломерів.

Всі інтерни в дослідженні заявили, що вони працювали в середньому 64,5 години на тиждень. Дослідження показало, що чим більше працювали інтерни, тим швидше їхні теломери скорочувалися.

Подібний зв'язок може спостерігатися і в людей інших професій, а також при ситуаціях, в яких людина зазнає тривалого стресу. Раніше експерти з Німеччини назвали звички, які змушують нас старіти завчасно.

Схожі новини