Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Країни, що повертають Росію у ПАРЄ, стають співучасниками підриву "Мінська" - Клімкін

Країни-члени, які зараз готові повертати до ПАРЄ агресора і порушника міжнародного права без виконання ним жодних умов, мають бути свідомі того, що стають співучасниками підриву "Мінська".

Таке попередження міністр закордонних справ України Павло Клімкін розмістив у Facebook.

«Я ж нікого не дивував, коли казав, що „Мінськ“ вже тривалий час перебуває у важкому коматозному стані? А після того, як Росія почала обілечувати український Донбас своїми паспортами, хіба не очевидно, що „Мінськ“ перетворили на зомбі?», — написав Клімкін та додав: «Всі ми знаємо, якою ціною Україна виконувала Мінські домовленості. Москва ж, не ховаючись, послідовно його підривала».

Також голова МЗС зауважив, що «якщо зараз окремі країни-члени готові повертати до ПАРЄагресора і порушника міжнародного права просто так, без виконання ним жодних з поставлених умов — вони мають бути свідомі того, що стають співучасниками підриву «Мінська».

Питання ж не лише у тому, чи працює «Мінськ» і хто як його виконує — для України це справа життєвого значення. Питання у тому, що прецедент повернення Росії в ПАРЄ матиме значні символічні наслідки — це запускає процес «нормалізації» всього, що дозволяє собі РФ без жодних кроків з її боку до нормальності. І ті, хто уможливлює таку викривлену глобальну реальність, мають понести за це частину відповідальності", — уточнив Клімкін.

Він наголосив, що саме про це казав у Брюсселі своїм колегам міністрам: «Я був максимально коректним, підбираючи слова, а в політкоректність гратися більше не будемо. А якщо дехто в Європі піддаватиметься на шантаж Кремля і ховатиме голову у пісок — від Ради Європи і, зрештою, від усіх європейських цінностей дуже швидко може нічого не лишитися».

16−17 травня у Гельсінкі відбудеться річне засідання Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ) на рівні міністрів закордонних справ країн-членів.

Саме під час цієї зустрічі КМРЄ повинен ухвалити рішення про застосування або ні відповідних статей Статуту організації відносно Росії. Йдеться про можливе позбавлення РФ репрезентативних прав у Раді Європи, адже у червні минає два роки, як держава не виконує свої статутні зобов’язання, не сплачуючи внески до бюджету організації.

Схожі новини