Передплата 2024 ВЗ

Розкрито одну з найбільших загадок століття: британський вчений розшифрував легендарний манускрипт Войнича

  • 15.05.2019, 20:44
  • 1 133

Академік з Брістольського університету, який знаходиться у Великобританії, Джерард Чешир стверджує, що розшифрував манускрипт Войнича, який понад 100 років залишався загадкою для криптоаналітиків і лінгвістів.

Його висновки опубліковані в журналі Romance Studies, пише УНІАН.

Манускрипт Войнича названо так на честь польського антиквара Вільфреда Войнича, який купив його в 1912 році у чоловічого духовного ордену Римо-католицької церкви Ордена святого Ігнатія.

Текст рукопису раніше неодноразово намагалися розшифрувати — ще в XVII столітті одну з перших спроб зробив празький алхімік Георг Бареш. У XX столітті манускрипт аналізували криптоаналітики Першої і Другої світових воєн, але безуспішно.
У 1976 році частотний аналіз, виконаний американським фізиком Вільямом Беннеттом, показав, що структура тексту характерна для природних мов. У 2009 році дослідники з університету арізони провели радіовуглецеве датування, яке показало, що пергамент створений між 1404 та 1438 роками. При цьому його текст ніхто так і не зміг зрозуміти.

Чешир ж запевняє, що розшифрував текст за два тижні. За цей час він визначив мову і систему письма. За словами вченого, текст написаний протороманською мовою — попередника сучасних романських мов, таких як португальська, французька, іспанська, італійська, румунська, каталонська і галісійська. Під час Середньовіччя вона була поширена Середземномор'ї, але рідко використовувалася для запису офіційних документів.

За словами Чешира, алфавіт протороманської мови являє собою комбінацію «незнайомих і знайомих символів». У цій мові немає спеціальних знаків пунктуації, хоча деякі букви мають варіанти, які вказують на це. Всі букви розташовані в нижньому регістрі. Слова включають в себе дифтонги, трифтонги, квадрифтонги і навіть квінтифонги (складні голосні, що складаються з декількох елементів і утворюють один склад). Академік розповів, що планує зосередитися на тексті та повністю його розшифрувати.

Схожі новини