Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Штучні квіти з могил «Божий вітер» здув

  • 15.05.2019, 15:11
  • 786

У Вільшанику на Самбірщині парох Олег Здреник разом з волонтерами очистив цвинтар від пластику

У селі Вільшаник, що на Самбірщині, у храмі Преподобної Параскевії служить отець Олег Здреник, який відчайдушно бореться з парафіянами за те, аби ті не приносили на цвинтар пластикових вінків. У такий спосіб захищає екологію.

Думав, буде достатньо авторитетного слова душпастиря, та парафіяни ініціативу отця на початках не підтримали. Тоді пригрозив, що не піде правити на ті могили, де є штучні квіти. Але як не йти… Врешті-решт домовилися, що перед нинішнім Великоднем селяни самі очистять могили родичів від штучних квітів. А тут і нагода підійшла — у отця був День народження. Попросив як подарунок нарешті прислухатись до його прохання. Але «подарунок» зробили лише на половині могил, на решті й надалі залишались штучні квіти. Тоді отець вирішив діяти рішуче — запросив юних волонтерів з організації «Ми-Вільшаник» і крок за кроком, точніше, могила за могилою, очистили від пластику.

Ми перепитали у священика, чи вільшаницькі ґазди не ґнарали на його інціативу — вони ж бо за вінки гроші платили… Отець усміхнувся і сказав, що пояснив парафіянам, мовляв, то «Божий вітер» їх здув. Старі вінки склали на причеп біля цвинтаря і вивезли на смітник.

Ми запитали у отця Олега, чи ще хтось з його колег практикує «Божий вітер»? Відповів, що наразі не чув, аби хтось його у цьому питанні наслідував.

Автор: Роман ІВАНЧУК.

Самбірський район Львівської області.

Схожі новини