Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лідерів церков хотіли використати на користь новообраного президента, — політтехнолог про новий ролик від Зеленського

  • 14.05.2019, 16:34
  • 617

Новий відеоролик Володимира Зеленського із зверненням релігійних діячів до мешканців Донбасу і Криму із закликом миру був способом використати лідерів церков на користь новообраного президента.

Про це в ефірі «Прямого» заявив політтехнолог Віктор Уколов.

«У Епіфанія непогані інформаційні радники, зокрема Іван Сидір — знаменитий священик, який вдарив у дзвони під час Майдану у Михайлівському соборі. Це звернення було способом використати лідерів церков на користь новообраного президента. Там було два меседжі. Перший — це в тому, що вони нібито всі підтримують Зеленського, адже вони відгукнулися на його заклик. Це той меседж, який не читається по змісту самого звернення, але цілком зрозумілий для всіх, хто його дивиться. І другий меседж — це було те, що всі учасники звернень ніби підводили до ключових слів керівника Православної церкви московського патріархату, який казав, що «давайте сядемо за стіл переговорів», — сказав Уколов.

Він зауважив, що таким чином складалося хибне враження, що нібито в Україні немає російської агресії, а є громадянська війна. І достатньо сісти за стіл переговорів для того, щоб досягти миру.

«Я думаю, що це маніпулятивна подача. І це не зовсім чистоплотна подача інформації навіть в тому моменті, що керівникам церков запропонували текст. Як правило, враховуючи їхній статус, необхідно було записати інтерв'ю з Філаретом, наприклад, з Епіфанієм та іншими. А потім вибрати ті моменти, які можна було би узгодити з ними самими для того, щоб скомбінувати цей ролик. А дати керівникам православних церков, конфесій мусульман, єврейських конфесій готові слова — чесно кажучи я, як рекламіст, не наважився би писати замість Філарета чи Епіфанія, що вони мають сказати», — додав Уколов.

Нагадаємо, що переможець президентських виборів Володимир Зеленський опублікував на своїй сторінці у Facebook відеозвернення релігійних діячів до мешканців Донбасу і Криму. У ролику представники різних конфесій та церков говорять про мир та любов до ближнього.

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній відмовився зніматися в цьому відео і читати заздалегідь підготований текст, який йому запропонували.

Схожі новини